Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rom jako učitel? V Česku stěží. Školy se bojí reakcí rodičů, říká expertka

Autor: Daniela Soukalová - 
8. října 2016
05:00

Stovky mladých Romů studují na vysokých školách. Často jsou přitom první z rodiny, kterým se to podařilo. S učivem si tak musí poradit sami, popřípadě jim s látkou pomáhají neziskové organizace či nadace. Podle odbornice Yvety Kenety ale ani vzdělání není pro Romy zárukou úspěchu. Pro Blesk.cz popsala příběh vystudovaného chlapce, kterého nepřijali na místo učitele, protože se vedení školy údajně bálo reakce rodičů tamních studentů.

V letošním roce dostala organizace Romea přes 100 žádostí o stipendium od studentů středních škol. Ve většině z nich zaznívá jedna věc, a to, že se romské děti chtějí vymanit ze svého prostředí a žít jiný, lepší život. Velmi dobře si přitom uvědomují, že právě vzdělání je cesta. 

„Nechtějí sedět doma a čekat na sociální dávky, chtějí vydělávat více peněz, poznat jiný život. Často od nich slyšíme, že chtějí ukázat společnosti, že Romové jsou také úspěšní, že jsou stejně dobří jako ostatní. Někdy je jejich přesvědčení tak silné, že jsou sami sobě motivací, ale mají i vzory mezi staršími sourozenci nebo kamarády,“ uvedla pro Blesk.cz koordinátorka stipendijního programu pro romské vysokoškolské studenty Romského vzdělávacího fondu a pro středoškoláky organizace ROMEA Yveta Kenety. 

Romské děti to ve škole mají těžší nejen kvůli předsudkům

Oproti dětem z majority to mají ale prý těžké hned z několika důvodů. Jedním z nich je například to, že jsou často první v rodině, kdo studuje na střední nebo vysoké škole. Jejich rodiče nebo prarodiče jim tak nemohou pomoci s přípravou, domácími úkoly či nepochopenou látkou.

Dalším problémem jsou předsudky. „Češi mají silnou averzi vůči Romům a romští žáci a studenti se musí hodně snažit, aby přízeň například učitelů získali. Kdo to bude mít těžší vysvětlit ve škole, když si doma zapomene učebnici nebo domácí úkol? Hezká blonďatá holčička nebo Romka? Romské děti mají prostě tu pomyslnou startovní čáru v běhu za úspěchem o několik metrů posunutou,“ vysvětluje Kenety. 

Pro rodiče je vzdělání jejich dětí prioritou 

Navíc romské děti, které s rodinami žijí ve vyloučených lokalitách, nemají ani svůj psací stůl, natož klid na přípravu do školy. Pro mnoho starších Romů je přitom vzdělání jejich dětí priorita. „Volají k nám do kanceláře, když mají jejich děti problémy ve škole, a prosí o radu, jak jim mají pomoci. Je vidět, že jim na tom, aby úspěšně dostudovaly, velmi záleží. Jsou ochotni se i zadlužit, jen aby jejich děti mohly studovat, třeba i soukromou školu,“ popisuje Kenety. 

Mezi studenty je spousta zajímavých a podle ní i smutných příběhů. Jedno však prý mají společné, a to sílu a odhodlání bojovat se svým někdy nepříznivým osudem. „Například jedna studentka, která má 8 sourozenců, jejím snem bylo studovat architekturu, na kterou byla letos přijata. Její rodina se musela přestěhovat na druhý konec republiky, do malé vesničky v horách, protože jinde si bydlení nemohli dovolit. Přesto se dokázala připravit a dostat se na tento prestižní obor,“ líčí Kenety.

 

Vzdělání není u Romů ale zárukou úspěchu

Jenže ani vzdělání není prý zárukou úspěchu v případě, že jste Rom nebo Romka. „Setkala jsem se například s případem, kdy jeden náš stipendista žádal o práci učitele, studoval druhou vysokou školu, ale práci nezískal, protože se škola obávala, jak by ho přijali rodiče žáků. Třeba to nebyl jediný důvod, ale určitě to pro něho byl faktor, který mu přitížil“ upozorňuje Kenety.  

V současnosti studuje na vysoké škole několik stovek Romů a na střední škole je jejich počet ještě vyšší. „Mezi studenty středních škol máme gymnasisty, studenty zdravotních škol, výtvarných škol, ale i například studenty se strojírenským zaměřením. Mezi vysokoškoláky máme i mediky, studenty IT oborů, jazyků, historie, ekonomiky, dokonce i diplomacie a mezinárodních vztahů,“ uzavřela Kenety s tím, že se často jedná i o pedagogické obory, protože chtějí pomoci dalším romským dětem získat lepší vzdělání.