Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lékaři 20 hodin oddělovali siamská dvojčata srostlá hlavami, v půlce málem zákrok odvolali!

Autor: haj - 
15. října 2016
20:42

Doslova peklo na zemi v těchto dnech prožívají manželé McDonaldovi z Chicaga, rodiče siamských dvojčat Aniase a Jadona (13 měsíců). Modlí se za životy a zdraví svých dětí, které se narodily srostlé hlavami a měly společnou lebku. Chirurgům se sice během náročné 20hodinové operace podařilo chlapce oddělit, kvůli komplikacím v průběhu zákroku to ovšem chvíli vypadalo hodně zle. Ani teď však malí pacienti nemají úplně vyhráno.

„Málem jsem je tak nechala,“ přiznala pro CNN před operací maminka dvojčat Nicole (31), která má doma ještě tříletého syna Azu. S manželem Christianem si už na svá siamská dvojčata zvykli. Přece jen pro ně ale chtěli lepší život a navíc bez oddělení by se Anias a Jadon nemuseli dožít dvou let. Už tak byli živoucím zázrakem.

Ani oddělení ovšem nebylo bez rizika, ačkoliv ho prováděl zkušený tým z nemocnice Montefiore Medical Center v newyorském Bronxu pod vedením uznávaného experta, doktora Jamese Goodriche. Operace, při níž chirurgové nejprve oddělili srostlou kost a pak každému z chlapců lebku uzavřeli, trvala přibližně 20 hodin a nebyla nouze ani o dramatické momenty.

Chvíli se dokonce zdálo, že budou lékaři nakonec muset přestat a dvojčata nechat srostlá. Ukázalo se totiž, že chlapečci sdílí daleko víc mozkové tkáně, než se původně předpokládalo na základě rentgenů a 3D skenů. Jednomu z dětí navíc rapidně klesal krevní tlak i srdeční tep. Nakonec se ale zákrok podařil a poprvé se tak stalo, že se jeden z bratrů vůči druhému opozdil. Zatímco Jadona totiž ze sálu převezli už v pátek v sedm ráno, Anias ho následoval až v 1 odpoledne.

Právě Aniasovi nyní hrozí případné vývojové vady ve větší míře než jeho bratrovi. Podle doktora Goodriche sice nehrozí, že by byly narušeny řečové dovednosti chlapců, ale problémy by mohly nastat s pohybem. „Neovládají záda, protože se nikdy neposadili a ani nelezli.“

„Víme, že je tu ta možnost, ale my naše kluky budeme milovat i tak,“ nechal se slyšet tatínek chlapečků Christian. „Aniasem ta procedura opravdu dost otřásla. Je to teď opravdu jen na Bohu, zda a do jaké míry se uzdraví,“ svěřovala se zase Nicole prostřednictvím sociálních sítí. „Pořád jsem si představovala Aniase, jak má prostředníček pravé ruky v puse a usmívá se. Před čtyřiadvaceti hodinami byl tak hlučný… plný života. Bože, prosím, vrať mi moje miminko zpátky,“ přála si.

Přiznala také, že po celou dobu, co s manželem proseděli v čekárně, nebrečela. Teprve když chirurgové vyšli ze sálu, už slzy nedokázala udržet. „Byla jsem sotva schopná vyslovit „děkuju“ kvůli té díře, co mi ještě teď sedí v žaludku,“ napsala Nicole na Facebook, kde příběh její rodiny sdílely už tisíce lidí.

„Je to tak neskutečné tady sedět a psát tohle… Měla bych se cítit tak šťastná… DVĚ ODDĚLENÉ DĚTI!!!… a přitom mě trápí nejistá budoucnost. Celková atmosféra byla kombinace oslavování a nejistoty,“ vylévala si srdce maminka, která se na internetu snaží získat peníze. Oddělení dvojčátek totiž stojí neuvěřitelných 2,5 milionu dolarů (zhruba 61 milionů korun), z čehož rodině McDonaldových zatím chybí asi 100 000.

 

kravanebeska ( 15. října 2016 22:05 )

 Jsou to nadherni chlapecci, hodne stesti, kluci! Zvladnete to! :-*

y1xcvbnm ( 15. října 2016 21:26 )

 moc hezounké děti, snad jim to vyjde !!!

Zobrazit celou diskusi