Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Stop utopencům, žádá evropská petice. Chce pustit uprchlíky do letadel

Autor: bud - 
18. října 2016
05:55

Už žádný člověk utopený ve Středozemním moři. To je hlavní heslo nové celoevropské iniciativy, která žádá, aby uprchlíci mohli volně přicestovat do Evropské unie letadlem. Pokud organizátoři seženou dostatek podpisů, bude se tímto návrhem muset zabývat i Evropská komise a výsledkem může být nové nařízení, které uprchlíkům otevře dveře také do Česka.

Od začátku roku zemřelo ve Středozemním moři při pokusu dostat se do Evropy více než 3000 lidí. Jsou to uprchlíci, kteří často platí pašerákům za to, aby je pokud možno v utajení přepravili na evropskou pevninu. Tam pak mohou požádat o azyl v některé ze zemí EU.

Současná pravidla jim totiž neumožňují nasednout do letadla nebo si koupit jízdenku na loď a do EU se dopravit oficiálně. Tuto cestu blokují třeba samotné letecké společnosti, kterým by se to nemuselo vyplatit. Pokud by totiž uprchlík nedostal azyl, musela ho aerolinka na vlastní náklady dopravit zpátky do země, odkud přišel. Navíc by společnosti hrozila pokuta. Výsledkem toho je, že aerolinky jednoduše do EU žádné uprchlíky a žadatele o azyl nepřepravují. Ale to by se mohlo změnit.

„Deportace by neměla být zodpovědností přepravců, ale jednotlivých členských států. Uprchlíkům by mělo být umožněno legálně přicestovat do Evropy,“ stojí ve výzvě LetsFly2Europe, která momentálně bojuje o přízeň Evropanů.

Pokud se organizátorům podaří shromáždit alespoň milion podpisů od obyvatel nejméně 7 zemí EU, bude se tímto návrhem podle existujících pravidel zabývat Evropská komise. A ta pak na základě toho může připravit nové nařízení, které nápad posvětí. Iniciativa byla zaregistrována v září a nyní začíná se sběrem podpisů. Podepsat ji mohou i Češi.

Novinka by omezila pašeráky

Organizátoři argumentují tím, že nová pravidla ukončí černý obchod s uprchlíky a převaděčstvím. „Letenka do EU je výrazně levnější než nelegální vstup s pomocí převaděčů, ale také bezpečnější,“ tvrdí iniciativa. EU by také podle organizátorů mohla snadněji registrovat nově příchozí, protože by uprchlíci museli před přepravou ukázat své doklady. V současné době často cestují úplně bez dokladů, případně je po vkročení na půdu EU záměrně ztratí, aby zatajili svůj původ.

„Evropská komise dospěla k závěru, že návrh pro registraci iniciativy splňuje veškeré právní předpoklady. Dopady návrhu zatím neanalyzovala,“ uvedlo tiskové zastoupení Komise. Podle ní mají organizátoři rok na to, aby předložili požadované podporující podpisy.

V roce 2015 do Evropy přes moře přicestovalo více než milion migrantů, letos jich zatím bylo více než 300 tisíc. Počty snížila i opatření EU, především nově vzniklá společná pobřežní a pohraniční stráž. Ta může rychle využít potřebnou techniku a 1500 pohraničníků, které pro případ potřeby vyčleňují členské země Unie.