Výstava je pořádána k 120. výročí prvních filmových promítání v metropoli. Na 12 panelech přibližuje pomocí dobových letáků a ukázek z tisku atmosféru v Praze na podzim 1896. V době, kdy zde byla poprvé představena novinka takzvaných »živoucích fotografií«, které dnes známe jako film.

Výstava přilákala desítky lidí...
Autor: Eva Fornálová

Poprvé se v metropoli promítalo právě 18. října 1896 v hotelu U Černého koně v ulici Na Příkopě. „Tehdy živoucí fotografie předvedli zástupci francouzské společnosti spojené se jménem vynálezce Thomase Alvy Edisona,“ prozrazuje k historii kurátor výstavy Tomáš Dvořák.



Promítání filmů natočených bratry Lumiérovými a jejich kinematografem začalo 22. října 1896 v blízkém hotelu U Saského dvora na rohu Hybernské a Senovážné ulice. „Pražané tak mohli po několik následujících týdnů sledovat dělníky vycházející z lyonské továrny, bourání zdi, jedoucí vlak, snídající rodinu nebo pokropeného kropiče,“ vypráví Dvořák.

Necitlivé »devadesátky« - místo kina noční klub

Tehdejší živoucí fotografie byly natolik krátké, že trvaly necelou minutu. „Stejný zážitek mohou mít návštěvníci výstavy Pražské biografy uvnitř budovy muzea, kde jsou tyto filmy rovněž promítány,“ prozrazuje tisková mluvčí muzea Šárka Máchová.

Kina v té době zažila velký bum. V Praze jich bylo až sto. Ovšem v devadesátých letech dvacátého století přišlo k rušení kin. „Řada tradičních promítacích sálů byla přeměněna na noční kluby, kulečníkové herny, někdy divadla, případně kancelářské či skladové prostory,“ říká Dvořák. Právě tohle využití zachycuje v druhé části autor výstavy Martin Plitz.

Fotogalerie
9 fotografií