Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Robert Vano prozradil, kam by se chtěl dostat po své smrti

Video se připravuje ...
VIDEO: Tereza Kovářová
20. října 2016 | 06:00

Robert Vano (68) je jeden z našich nejznámějších fotografů. Pochází ze Slovenska, ale dlouhou dobu žil v New Yorku, kam emigroval. Ve svých téměř sedmdesáti letech se rozhodl vydat knihu s názvem Memories, tedy vzpomínky – ač jak tvrdí, vzpomíná hrozně nerad.

„Nerad vzpomínám a ohlížím se zpátky – nebo lépe řečeno vzpomínám, ale nechci se vracet zpět do těch míst. Mám strach, že vzpomínky byly v tom daném momentu, a kdybych se teď například vrátil do New Yorku nebo svého rodného města, už by to nebylo takové jako před sedmdesáti lety, tak raději jdu dopředu,“ vysvětlil Robert Vano. Má ještě jeden nesplněný sen. „Až tu nebudu, chtěl bych se dostat do muzea v Pompidou.“

Robert Vano má za sebou velice pestrý život. V New Yorku začínal jako vizážista a kadeřník, ale postupně se vypracoval na post fotografa. Do Čech se vrátil na začátku devadesátých let. Proslavily ho mimo jiné jeho mužské akty. Ty a mnoho jiného najdete v nádherné knize a také na výstavě v obchodním domu Kotva, která potrvá až do začátku ledna.

Video se připravuje ...