Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pošta nestíhá doručovat pneumatiky. Prodejce: „Gumy“ tahají i paní od přepážek

Dodání pneumatik je díky náporu pro poštu "oříškem".
Dodání pneumatik je díky náporu pro poštu "oříškem".  (Autor: Blesk )
Autor: mib - 
22. října 2016
05:02

Česká pošta má zřejmě problémy dodávat pneumatiky, které si nyní hromadně lidé kvůli výhodné ceně objednávají on-line. Přestože tvrdí, že žádná zdržení nezaznamenala, někteří zákazníci čekají dle zdrojů Blesk.cz na dodání déle, než by měli. A to dokonce i o více než týden. Do doby, kdy mají být povinně přezuté gumy, přitom příliš času nezbývá. Distributorská firma přiznala, že má pošta problém s kapacitami pracovníků, někdy prý musí balíky nakládat i zaměstnanci od přepážek. Odbory viní z problému vedení.

Pokuta za nepřezutí pneumatik může přesáhnout i dva tisíce korun, a to v případě, že po 1. listopadu nevyměníte letní gumy za zimní.

Mnoho řidičů se letos rozhodlo kvůli výhodné ceně nakoupit pneumatiky přes internet. Měli by tak ale učinit s velkým předstihem, jinak nemusí mít povinnost splněnou včas. Doručovatelské firmy totiž kvůli náporu nestíhají. O tom ví své i paní Klára, která se o zkušenost podělila s Blesk.cz. 

Pneumatiky jsem si kvůli nižší ceně zakoupila přes internet. V den, kdy měly být podle předpokladů dodány, je ale pošta nedoručila. Celkem nabral balík zpoždění 8 dnů,“ postěžovala si žena.

„O tomto problému víme, obávám se, že je způsoben nedostatečnou kapacitou lidských zdrojů na straně České pošty,“ přiznal pro Blesk.cz výkonný ředitel distributorské firmy, u které si paní Klára zboží zakoupila, Petr Vohralík.

Společnost dokonce pro jistotu objednávku zdvojila, aby zásilku „popohnala“ a měla jistotu, že zákaznici opravdu dorazí. V případě doručení druhého balíku, neměla paní Klára zboží přijímat.

Nárůst pomáhají zvládat i pracovnice od přepážek

Co za problémy stojí, je dle Vohralíka zřejmé. „Je to celkovým nárůstem přepravovaných zásilek, kdy jen v naší společnosti došlo k meziročnímu nárůstu o 40 procent a Česká pošta nám odbavuje deset kamionů pneumatik každý den pro dodání jen v ČR,“ uvedl výkonný ředitel. Informoval, že o měsíc dříve byla poptávka poloviční.



„Z našeho pohledu dělá Česká pošta maximum a víme, že na některých depech pomáhají s překládáním zásilek dokonce i pracovnice od přepážek. Naše zákazníky vždy upozorňujeme, aby objednávali včas, nyní nezbývá než poprosit o shovívavost a trpělivost,“ řekl Vohralík.

Česká pošta ale pochybení v dodání zásilek nevidí. „Nemáme signály o tom, že by docházelo ke zpoždění dodání zásilek, tedy ani zmíněných pneumatik,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí České pošty Matyáš Vitík. „Samozřejmě v objemu zboží, které přepravujeme, se v jednotlivých případech zpožděni stát může. V tom případě má zákazník možnost danou službu standardně reklamovat,“ vzkázal.

Vohralík dodal, že se zpoždění podle jeho informací týká jen několika procent všech zásilek a Česká pošta, jak věří, pracuje intenzivně na doručení. 

Odbory: Pošťáci chodí z nočních úplně zničení

Předseda Nezávislé odborové organizace pracovníků České pošty Petr Pohl vidí ale problém jinde. „Teď od toho října ten nárůst pneumatik je extrém. Nejsou na to kapacity, personální obsazení pracovišť pošty neodpovídá tomu, jaký objem zásilek chodí. Pracovníci chodí každé ráno po noční totálně zničení, budeme to řešit i my jinou cestou. Vliv na doručování to má,“ upozornil Blesk.cz.

Pohl dál řekl, že nemá přehled o přesných počtech zásilek, které měly být dodány, ale nejsou, z praxe však ví, že je obecně v dodání zboží problém na depech, kde chybí kapacity, jak pracovníků, tak dostatečně velkých aut. „Ke konci se dostaneme opět k personální politice České pošty,“ informoval.

V současné době odbory plánují oslovit vedoucí poboček, aby se zasadili o změření zátěže pracovníků. Pokud k tomu nedojde, chtějí sáhnout po inspektorátu práce a hygienických stanicích, aby zátěž zkontrolovaly. „Na ministerstvu vnitra nikoho nezajímá, v jakých podmínkách a zátěži musí lidé na poště pracovat, aby se stíhalo, co se stíhá,“ uzavřel případ Pohl.

krtek. ( 22. října 2016 17:50 )

Jo Honzo, ale oni baliky netahaji vubec, alespon ne u nas na praze 7, postak nosi akorat oznameni, sice chapu ze je mala pravdepodobnost stihnout v 11 dopoledne nekoho doma, ale u mne to z duvodu turnusu neplati. Za vrchol vseho povazuji ze se v kastliku v uzamcenem baraku objevilo oznameni, ze balik nebyl dorucen z duvodu uzamceni baraku asi uz posta ty oznameni rovnou teleportuje

djaba ( 22. října 2016 07:04 )

 Za osm stovek patnáctka guma ,je krásně provedený protektor a rozsype sevpo pár desítkách km .

Zobrazit celou diskusi