Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Český design: Dřevěná dobrodružství pro děti. Zahrajte si s nimi!

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič
22. října 2016 | 06:00

Pavel Dufek je grafik, který dlouho sháněl dřevěné hračky pro své děti. V obchodech narážel pouze na plastové nebo i dřevěné, ale ty byly tak drahé, že se nakonec rozhodl, že to vezme do svých rukou a vyrobí je sám.

V jedné desce se skrývá celý příběh, je to geniální. Podle tematiky si můžete se svým potomkem postavit město, obchod nebo si hrát na různá povolání, jen postupně vyndáváte vyřezané motivy z desky. „Jsem grafik a všechno tohle jsou vektorové věci, které pro mě nebylo těžké udělat. Celé jsem si to nekreslil a nechal vyřezat laserem. Dlouho jsem ladil technologii, protože některá překližka je pro laser moc tlustá,“ vysvětloval Pavel Dufek.

Ladil ji tak dlouho, že mu nakonec odrostly děti, takže teď už vyrábí svá dobrodružství pro ostatní. Má ale ještě další eso v rukávu. Takovéhle vychytávky nejvíc baví tatínky, to pan Dufek zná dobře z vlastní zkušenosti. „Chtěl bych začít dělat hračky, které nejsou pro děti, ale spíš pro tatínky. Ty už by měly určité mechanické schopnosti, ale jelikož se bude u některých používat například oheň, nebudou si s tím moct děti hrát. Maximálně za rodičovské asistence.“ Sady můžete koupit už za cenu od pěti set korun, a to na webu nebo třeba na některém Dyzajn marketu.