Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Jaderná baba“ Drábová: Přezdívka mi ve volbách pomohla. O Hrad nestojím

Autor: zst - 
22. října 2016
09:48

Jedna z nejúspěšnějších žen letošních voleb a šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová budoucnost v politice neplánuje. Místostarostka Pyšel získala v krajských volbách přes 11 tisíc preferenčních hlasů a z tohoto pohledu byla třetí nejúspěšnější vůbec. Například na Pražském hradě si ale sama sebe nedovede představit. Řekla to v rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes.

Málokdo to ví, ale už 18 let působí Dana Drábová v politice, a to na komunální úrovni – je místostarostkou obce Pyšely. Od roku 1999 pak předsedá jadernému úřadu, ve střetu zájmů se ale kvůli tomu necítí. „Nikdy si toho nikdo nevšiml. Spíš když se začalo mluvit o mojí kandidatuře do krajského zastupitelstva, spousta lidí byla překvapena, že jsem v komunální politice už 18 let,“ poznamenala Drábová.

Že by ji do politiky přemluvili Starostové a nezávislí, je prý fáma. Ke krajské politice ji přivedl starosta obce, kterému dělá pravou ruku. Úspěch ji překvapil. „To jsem koukala jako blázen. To asi dělá ta přezdívka jaderná baba,“ nerozpakuje se nad ne příliš lichotivým označením.

Krajské volby 2016: Dana Drábová ve štábu STAN Krajské volby 2016: Dana Drábová ve štábu STAN | Foto Blesk - Alexandr Malachovský

Odmítla prý navíc pozici lídryně, jedničkou kandidátky byl tak nakonec Vít Rakušan, povoláním učitel. Řeč se vedla i na téma Drábová hejtmankou. „To víte, že mě pošťuchovali, ale když něco řeknu, snažím se toho držet. A já od začátku řekla: ‚Zapomeňte, že bych byla uvolněná radní, a už vůbec zapomeňte, že bych byla jednička na kandidátce‘, což byl asi původní záměr,“ prozradila.

Bude Drábová zastupitelkou? Vnitro hrozí, že ne

Vysoká státní úřednice a zároveň zastupitelka? Je otázkou, zda bude moci Dana Drábová v krajské vládě zasednout. Ministerstvo vnitra má za to, že se tyto dvě funkce vylučují. „Pořád nemáme jasno. Vyčkám věcí příštích. Mandát vznikl a podle volebního zákona může definovaným způsobem zaniknout. Jestliže tento definovaný způsob bude použit, pak nechám na STAN, jestli se o ten mandát budou soudit,“ řekla Drábová.

Už krátce po volbách se začalo mluvit o tom, že ač druzí, budou mít Starostové zřejmě možnost obsadit post hejtmana. Pravděpodobně by se jím pak stal Vít Rakušan. Hnutí ANO se totiž obávalo, aby neskončilo v opozici, jako se to stalo jinde. „Matematicky existovala možnost, která se panu Babišovi přihodila hned o sobotní noci v Královéhradeckém kraji, v neděli mi volal, že na hejtmanovi netrvá. Tak uznejte, že bychom byli hloupí, kdybychom to nezkusili,“ vysvětlila šéfka jaderného úřadu.

Pro Drábovou je podle jejích slov v tuto chvíli krajská politika maximem. Nehodlá se ucházet o post ve Sněmovně ani na Pražském hradě. „Sama sebe si v té roli nedovedu představit. Netěšilo by mě to, nemám to zapotřebí,“ řekla k prezidentské volbě. Ve svém úřadě je prý i po 17 letech spokojena, jinak by usilovala například o post hejtmanky.

bre-burda ( 22. října 2016 11:46 )

Mně se ta přezdívka líbí. Neberu ji vůbec pejorativně. Prostě ostrá, znalá ženská na svém místě. A proč by tyto své schopnosti nemohla uplatnit i v politice? Přeji hodně zdaru, pevné nervy myslím, že má!

andorea ( 22. října 2016 10:10 )

Paní Drábová, bude opravdu lepší, když politiku ukončíte na krajské úrovni. To jádro vám sedí mnohem víc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa