Historie joja sahá ještě před začátek našeho letopočtu. Důkazy o existenci této hračky lze nalézt i na keramice z antického Řecka z doby 440 let před Kristem.

V České republice má jojo příznivce především mezi omladinou. Na mistrovství České republiky tak bylo primárně osazenstvo ve věku okolo dvaceti let.

Ovšem ne všechny soutěže byly jen pro mladé. Jednou z disciplín, kde se setkaly dvě generace, byl takzvaný rodičovský sleeper. „Jde o soutěž v nejdelším sleeperu, tedy jde o nejdéle roztočené jojo. Není potřeba jej vracet zpět do ruky,“ vysvětlovali organizátoři.

Soutěž s rodiči však jen potvrdila, že roztočení hračky je doménou dětí a dospívajících. Většina rodičů udržela jojo v pohybu po dobu jedné sekundy. Ovšem našli se i tací, kteří byli připravenější. „Trénovali jsme dva dny,“ rozesmála se přítomná maminka, když přebírala se synem Matějem (14) cenu za udržení joja v celkovém čase dvě minuty pět sekund. 

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak to na mistrovství vypadalo… Eva Fornálová

Matěj propadl hraní už před třemi lety. „Účastním se tady hned několika disciplín. Vyjeli jsme sem v půl sedmé ráno a budeme tady do večera,“ prozradil hoch, který si odnášel svou první sobotní cenu.

Fotogalerie
16 fotografií