Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dobrá zpráva pro domácnosti: Elektřina a plyn by mohly příští rok zlevnit

Příští rok by neměl zdražit plyn ani elektřina. Slibují to dodavatelé.
Příští rok by neměl zdražit plyn ani elektřina. Slibují to dodavatelé.  (Autor: Archiv Blesku, Profimedia)
Autor: ČTK - 
23. října 2016
10:35

Ceny elektřiny a plynu pro domácnosti by měly příští rok stagnovat či lehce klesat. Vyplývá to z vyjádření dodavatelů energií a analytiků. Velkoobchodní ceny energií na burzách mají rostoucí trend. Například cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2017 stoupla od poloviny února o téměř polovinu na zhruba 32 eur za megawatthodinu (MWh). Podle odborníků to ale ceny pro příští rok příliš neovlivní, obchodníci totiž komodity kupují většinou s časovým předstihem.

„S ohledem na konkurenční boj mezi jednotlivými dodavateli očekáváme v nadcházejícím období spíše stagnaci cen za dodávku, případně mírné snížení. Jasno bude koncem listopadu, kdy Energetický regulační úřad (ERÚ) zveřejní ceny distribuce na rok 2017,“ řekl analytik portálu Ušetřeno.cz Tomáš Suchý.

Regulovaná složka stanovovaná ERÚ tvoří více než polovinu konečné ceny elektřiny a asi pětinu konečné ceny plynu. Zbylou část ceny stanovují konkrétní dodavatelé.

Ti uvádějí, že ceny pro příští rok nezvýší. „Od nového roku zdražovat určitě nebudeme, drtivou část komodity máme již nakoupenou. Naopak pro naše zákazníky bude aktuální topná sezona výrazně levnější,“ uvedl mluvčí společnosti Innogy (bývalé RWE) Pavel Grochál.

Zvýšit ceny se nechystá ani největší dodavatel elektřiny v ČR společnost ČEZ. „Zavázali jsme se k tomu, že určitě nebudeme zdražovat a ceny elektřiny udržíme i pro příští rok. Totéž platí pro plyn,“ řekl ředitel divize obchod ČEZ Pavel Cyrani. „Zvýšení cen na rok 2017 nepřipravujeme,“ uvedl i mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Růst cen v příštím roce nepředpokládají ani alternativní dodavatelé. V nabídkách se tradičně vymezují proti dominantním dodavatelům, mezi které patří u elektřiny ČEZ a E.ON a u plynu Innogy.

„Při cenotvorbě se opíráme o vlastní těžbu a také o zásobníky, kde máme aktuálně uskladněno šest terawatthodin (TWh) plynu, který nakupujeme s dvouletým předstihem. Krátkodobé výkyvy trhu nás proto příliš neovlivňují,“ řekl obchodní ředitel Moravských naftových dolů Ludvík Baleka.

Další alternativní dodavatel, společnost Bohemia Energy, uvedl, že v průměru zlevní. „Zákazníků, kteří mají produkty s fixní cenou na rok 2017, se žádný cenový výkyv na burze, byť dramatický, vůbec nedotkne,“ podotkl jednatel společnosti Jiří Písařík.

zednik ( 23. října 2016 11:58 )

Elektřina a plyn zlevní cca o korunu ma MWh. A všechny doplňkové sazby zdraží o 10 % , o tom se nikdy nepíše. Konečná roční fa pak nebude 30 tisíc ale 35 000Kč Ovšem bude v tom ta zlevněná elektřina nebo plyn

agfor ( 23. října 2016 11:24 )

Však oni si zase vymyslí nějaký nový poplatek, aby nepřišli zkrátka. To máte za to, že žijete v Česku mezi zloději.

moiaza ( 23. října 2016 11:18 )

Jsem šťastný. Elektřina by měla slevnit prý dokonce o celých 5 haléřů na KW.

petrusaa ( 23. října 2016 10:59 )

Jo a kde vyhrabete ty odložené platby 42 miliard ročně pro sluneční barony,po dobu 20 let,to je 820 miliard kč.Nové tarify za elměry jste lotři odložily z důvodu voleb,že?

Zobrazit celou diskusi