Za posledních deset let skončilo na záchytce v Praze přes 30 tisíc lidí. Jak vypadá služba strážníků, kteří mají tyto případy na starosti? Redaktor Blesk.cz sloužil páteční noc s městskými policisty. A na konci večera byla protialkoholní ambulance plná. 

Slovák na mol

Hned první výjezd byl náročný a strážníky zaměstnal na několik hodin. V okolí Karlova náměstí se opil mladý Slovák dvěma lahvemi vodky a k tomu si zřejmě vzal i nějaké drogy. Nejdříve nadával lidem v metru, a když se jej snažili policisté zklidnit, napadl nejen je, ale i záchranáře. 

Nakonec se ho podařilo převézt do Nemocnice Na Bulovce, kde jako smyslů zbavený i po připoutání na lůžko ještě další dvě hodiny na pokoji nesrozumitelně křičel.

Jednotka Astra 150 se ani na chvíli nezastavila. Jakmile odevzdala na protialkoholní záchytné stanici na Bulovce mladého Slováka, opět vyrazila na Karlovo náměstí. A opět pro muže, o toho se museli nejprve postarat zdravotníci. Následně byl také převezen na Bulovku, kde strážníci potkali své kolegy od státní policie.

Ti přivezli v pořadí už třetího opilce, protože napadal barmany a hosty v jedné z restaurací. Zbitý a ošetřený v poutech s 2,34 promile zamířil na lůžko.

Promile létají

Speciální jednotka Astra po chvíli zamířila do Bohnic, a to pro čtyřicetiletého muže, který spanilou večerní jízdu zakončil na lavičce ve Zhořelecké ulici. Pro strážníky to byla „známá firma“. S 3,27 promile nebyl téměř schopen chodit a mluvit, skončil také na záchytce v Praze 8, do pokoje ho museli zřízenci nemocnice doslova odvléct.

A další ožrala, kterého musela hlídka odvézt do nemocnice, měl 1,25 promile. Později se strážníci dozvídají, že v nemocnici za jeho noclehy dluží už 53 tisíc korun, protože každá noc na protialkoholní stanici činí 1950 Kč, což znamená, že už tam spal přinejmenším 27krát.

Záchytka se nevyhne během pátečního večera návštěvě bezdomovce, který se opil na Palmovce. Slova policistů nedokáže ani vnímat a jako by ani nevěděl, kde se nachází. Má okolo 2,2 promile a nebezpečně vypadající zranění na hlavě. Chybí mu totiž ocelová destička po operaci, ale pro všechny je záhadou, proč ji má až v Českých Budějovicích.

První žena

Do toho už přijíždí na záchytku opět se státními policisty první žena. Tu už zde také znají. „Ona se vždycky opije, protože ji nikdo nechce a dlouho neměla žádného chlapa,“ dozvídá se redaktor na místě. Má 2,45 promile a cestu na lůžko si krátí vtípky, kterými ale baví jen sebe. Nakonec nám i mává na dobrou noc.

Šílený muž napadal strážníky a záchranáře v okolí Karlova náměstí. Skončil na záchytce a navštívil kvůli svým zraněním i nemocnici.
Autor: David Malík

V tu chvíli je záchytná stanice téměř plná a místo má na poslední dva pacienty.

Jedním z nich je muž, který se vydal na nákup, domů však už nedošel. Má však strach z manželky, která by jej podle jeho slov „zabila“, a jelikož sotva chodí, míří s námi opět na Bulovku.

A poslední muž, který se šel prospat do nemocnice, využil chvíle a ještě si zapálil před vchodem. Tentokrát jej sem přivezla sanitka. Rozumět mu, i přes 3,2 promile v dechu, relativně je. „Šli jsme popít se synem, oslavovali jsme narozeniny. Já jsem tam pak zůstal na nějaký piva a voděnky a takhle to dopadlo,“ říká redaktorovi. Dokouří cigaretu a poslušně míří na lůžko.

Jedna noc 1950 Kč

Tím se večer pro strážníky Astry 150 už před druhou ranní uzavírá, jelikož další lůžka nejsou k dispozici. Na záchytce je v tu chvíli 15 lidí a dalších pět míst je ponecháno pro pacienty nemocnice. Každý z nich za noc zaplatí 1950 korun. Za první pololetí tohoto roku bylo odvezeno na záchytku celkem 1589 osob, z toho bylo 212 žen a 440 občanů jiné národnosti.

Podívejte se na obsáhlou galerii ze služby s městskou policií:

Fotogalerie
66 fotografií