Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Vysmívaná sekta.“ Šéf svazu bojovníků a Zemanův stoupenec čelí kritice

Autor: simao - 
28. října 2016
06:10

Českým svazem bojovníků za svobodu, kterému šéfuje Jaroslav Vodička, cloumá krize. Od Vodičkova nenávistného proslovu v Terezíně vůči migrantům se organizace drolí. Někteří členové šli pryč, týkalo se to ležáckých žen či veteránů. Spisovatel Jiří Padevět pak nařkl vedení z „normalizačních praktik“ a napsal Vodičkovi otevřený dopis, svaz se podle něj mění ve „vysmívanou sektu“. Není sám, kdo se do něj opřel. Vodička je však neústupný.

Miliony ekonomických migrantů prchají za pohodlnějším životem, aby vytěžily náš sociální a ekonomický systém, řekl v květnu na pietě v Terezíně Jaroslav Vodička. „Mladí, zdraví muži s novými mobily v rukou, v kožených bundách za tisíce, se srdceryvnými fotkami topících se bárek na moři, vyrobených mnohdy i samotnými zločinnými převaděči,“ říkal o uprchlících.

Vodička tím vyvolal pozdvižení. Mluvil totiž z pozice předsedy Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). V červnu ji uhájil a svaz vede dál. Nyní se ale postaral opět o značný rozruch. A to když došlo na zrušení kladenské i jičínské buňky svazu. Dle spekulací se tak stalo právě kvůli kritice jeho veřejných vystoupení.  

Veterán z Tobruku kritizoval Vodičku za svazové auto

Zrušení Okresní organizace Kladno a vyloučení jeho předsedkyně Gabriely Havlůjové a dalších dvou členů svaz odhlasoval 18. října. Na vylučování členů mělo dojít právě kvůli „dehonestaci předsedy Jaroslava Vodičky a pomlouvačné kampani“. Vyvolalo však řadu reakcí. 

„Opravdu se musím pozastavit nad tím, že právě svaz bojovníků používá praktiky, které známe z minulého režimu,“ uvedl v prohlášení kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Po vyloučení Havlůjové řady ČSBS opustil dobrovolně a na protest proti tomuto dění válečný veterán Pavel Vranský (95), jeden ze zakládajících členů ČSBS a účastník bitvy u Tobruku. Hlasování podle něj nebylo regulérní. Vadilo mu i to, že nebyla před hlasováním umožněna diskuze. Vranský ve svazu působil 68 let. Letos v březnu rezignoval na post místopředsedy.

Patří i ke kritikům hospodaření ČSBS. Nehospodárnost vyčetl i předsedovi Vodičkovi. „Měl svazové auto a šoféra a jezdil pořád po republice. Užíval ho i pro soukromé jízdy, vozil manželku a jezdil do nemocnice. Já jsem to nějakou chvilku toleroval, ale pak jsem mu to vyčetl,“ uvedl Vranský serveru Echo24.cz.

ČSBS opustila i soudkyně Markéta Čermínová, jejíž dnes už zesnulý otec svaz dlouhodobě vedl. „Předsednictví pana Vodičky považuji za tragédii pro celý svaz,“ navezla se nyní na serveru Lidovky.cz do Vodičky. 

„Za předsednictví pana Vodičky se svaz vrátil do dob Svazu protifašistických bojovníků, kde nesouhlas s vedením, kritika předsedy a ‚dehonestace závěrů sjezdu‘ (to je vážně roztomilý termín) se trestala vyhazovem a dalšími represemi,“ míní soudkyně.

Její otec Jakub Čermín, držitel Řádu T. G. Masaryka od Václava Havla, zemřel v srpnu 2009. Nacisty byl vězněn v Sachsenhausen-Oranienburgu, v komunistických monstrprocesech ho soudili za údajnou spolupráci s Miladou Horákovou.

Ze svazu odchází také ležácké ženy. Podle ČTK ve středu oznámily odchod Jarmila Doležalová a její dcera Jarmila, které přežily vyvraždění Ležáků nacisty. I ony jsou děním na svazu dlouhodobě znepokojené. „V tomto státě je možné všechno a nechceme se dožít chvíle, kdy by se členem ČSBS stal například čínský prezident,“ varuje Doležalová, která byla v ČSBS 65 let.

Spisovatel Padevět: Vysmívaná sekta

Aktuální dění ve svazu včetně rušení organizací uvedl jako jeden z důvodů kritiky Vodičky i spisovatel Jiří Padevět, který sepsal otevřený dopis šéfovi ČSBS. Uveřejnil jej na Facebooku. Přiměl ho k tomu i Vodičkův proslov proti migrantům na terezínské pietě, ale i dřívější odchod tří pro změnu lidických žen kvůli jmenování Jany Bobošíkové do čela jedné z místních organizací.

„Pod vaším vedením svaz opouštějí lidické ženy a veteráni od Tobruku a jsou z něj vylučováni lidé, kteří za sebou mají viditelný kus práce pro zachování národní paměti,“ vytkl Padevět Vodičkovi.

„Slovo svoboda se v názvu vámi vedené organizace bohužel stalo parodií a se skutečným bojem za svobodu nemá nic společného,“ uvedl spisovatel v dopise. „Organizaci, která by měla být jednou z vlajkových lodí národní paměti, měníte ve vysmívanou sektu, která se od svého původního odkazu vzdaluje za obzor normalizačních praktik,“ dodal.

Veterán Šneberg: Rozjela se štvavá kampaň

Ostrá kritika Vodičky i dění v ČSBS však nenechala chladným plukovníka Emila Šneberga, místopředsedu ÚV ČSBS a někdejšího účastníka Pražského povstání v květnu 1945. Ve svém vlastním prohlášení mluví o štvavé kampani.

„Měl jsem těžké období, neboť krátce před tím zemřel nešťastnou náhodou můj starší bratr. Až po návratu ze zahraničí jsem se mohl seznámit se štvavou kampaní,“ vysvětluje v něm. 

Zrušení dvou oblastních sdružení považuje za nutnost z organizačních důvodů. I on prý nejprve váhal, ale nakonec pro něj zvedl ruku. Kampaň proti vedení ČSBS podle něj rozjela šéfka kladenské buňky Havlůjová. Vodičky se nepřímo zastal. 

Český svaz bojovníků za svobodu – jako demokratický spolek ve smyslu nového občanského zákoníku z roku 2012 – není řízen pouze předsedou ÚV ČSBS, ale kolektivním statutárním orgánem,“ upozornil Šneberg, podle kterého je zřizování a rušení organizačních jednotek plně v kompetenci vedení spolku.

Vodička: Budeme nahlas říkat, co se nám nelíbí

Vodička přitom šéfem spolku zůstává. Právě on předával letos v červnu Miloši Zemanovi, kterého dlouhodobě podporuje, Řád Českého svazu bojovníků za svobodu. Stejné ocenění tehdy získal i veterán Pavel Vranský, který však nyní z ČSBS vystoupil.

Kříž Za zásluhy pak obdržel šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Naopak Vodička 28. října 2013 při předávání státních vyznamenání dostal od Zemana medaili Za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů.

Zeman už tehdy čelil kritice, že vyznamenává své věrné. Historie se opakuje, kromě nevyznamenání Jiřího Bradyho, který prošel Terezínem i Osvětimí, je nyní prezident kritizován za to samé – vyznamenání si totiž připravil mj. pro svého podporovatele Daniela Hůlku.

Sám Vodička je neústupný. „Slibujeme, že vždycky budeme říkat nahlas a natvrdo, co se nám nelíbí, v čem politika a naše občanská společnost selhává. Mediální ataky nás a naši práci nijak neovlivní,“ prohlásil ve středu ve svém projevu při předávání medailí svazu bojovníků. Ocenění získala třeba operní pěvkyně Gabriela Běňačková, lékař Rajko Doleček či dalších 11 osobností. Svaz ČSBS se však mezitím pozvolna drolí.

tgbg ( 29. října 2016 07:48 )

Největší bojovník je Zeman. Už se probojoval do Ruského i Čínského análu!!!!!

joudajoudovy ( 28. října 2016 19:19 )

a proc bartoska nevrati vyznamenani, dle jeho nazoru, jednomu ze zradcu republiky? Herec Jiří Bartoška přebírá z rukou šéfa Senátu Milana Štěcha stříbrnou pamětní medaili. https://zpravy.aktualne.cz/domaci/senat-ke-dni-statnosti-ocenil-17-lidi-hlavne-vedce/r~0 6fc784e63cd11e5a80c0025900fea04/?redirected=1477674351

joudajoudovy ( 28. října 2016 09:52 )

blivaci konspiruji s pucisty clanek je stary jak metuzalem, ale jde o to, aby se opet rozpoutaly vasne a puciste, jak dnes vyvozuji z odkazu ve clanku, kdy se opet jedna o zidovskou otazku, uchopili politickou moc. vzhledm k tomu, ze u nejvice kricicich "ublizenych" prevlada zidovky puvod, i kdyz rabin sidon dobrovolne konvertoval, mam se domnivat, ze mas tito chteji uzurpovat?

tgbg ( 28. října 2016 09:47 )

I tady je vidět , že ruská stoka dokáže zničit opravdu všechno . Jak s nimi někdo nesouhlasí , okamžitě je napadán a pomlouván . Jak ale chce někdo vraždit , krást nebo podvádí , tak to je jejich hradní kumpán . Lidi , zapamatujte si tu hradní "ELITU" . Dneska budou štvát na Hradě . Jejich nenávist k českým lidem a lokajská , psí oddanost vrahům z RUSKA jim nesmí být odpuštěna a nesmí jim projít .

maryfox ( 28. října 2016 08:57 )

 No to je tedy dvojka k popukání.Jenom je zatím záhadou, proč si hrad buduje základnu zrovna tady.Kam odtud chtějí vyrazit? Do druhých voleb? Mají toto být druzí SPOZáci? Nehrabe Nejedlému?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa