Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Světoznámá Afghánka se zelenýma očima byla zatčena. Hrozí jí 14 let vězení

Autor: Alexandr Božilov - 
27. října 2016
15:39

Pákistánská policie zatkla ženu z Afghánistánu kvůli padělaným dokladům. Tato zpráva by pravděpodobně nikdy neopustila pákistánské území, kdyby onou zatčenou nebyla zelenooká krasavice, jejíž fotografie známá pod názvem „Afghánská dívka“ obletěla v 80. letech celý svět a stala se jednou z vůbec nejslavnějších v historii. Její autor je připraven zatčené pomoci.

V roce 1984 pořídil fotograf Steve McCurry v pákistánském uprchlickém táboře snímek 12leté afghánské dívky. V té chvíli zřejmě ani netušil, že se jedná o jeho životní fotku. Fotografie dívky s pronikavě zelenýma očima obletěla svět a stala se nejznámějším titulním obrázkem slavného magazínu National Geographic.

Slavná fotografie „Afghánská dívka“, která se stala jedou z nejznámějších v historii. Slavná fotografie „Afghánská dívka“, která se stala jedou z nejznámějších v historii. | Profimédia

Z „Afghánské dívky“ je dnes zralá žena, které však momentálně hrozí dlouhý pobyt ve vězení. Čtyřicetiletou Sharbat Gulu totiž zatkla pákistánská policie ve městě Péšávar na hranicích s Afghánistánem kvůli padělaným dokladům. Pokud jí soud prokáže vinu, hrozí jí až 14 let vězení a pokuta v rozmezí od 3 do 5 tisíc amerických dolarů.

To pořádně namíchlo McCurryho. Fotograf okamžitě prohlásil, že je připraven ženě, jejíž tvář ho proslavila, poskytnout právní i finanční pomoc. „Protestuji proti této akci pákistánských úřadů nejsilnějším možným způsobem. Ona (Gula) trpěla celý svůj život. Její zatčení je nehorázným porušením jejích lidských práv,“ uvedl McCurry ve svém vyjádření.

Takhle vypadá „Afghánská dívka“ dnes. Fotografii pořídila pákistánská policie poté, co ji zatkla. Takhle vypadá „Afghánská dívka“ dnes. Fotografii pořídila pákistánská policie poté, co ji zatkla. | Profimédia

Oba aktéři slavné fotografie se setkali tváří v tvář v roce 2002. McCurry tehdy po 17 letech pátrání konečně objevil Gulu v jedné afghánské vesnici. Osobní setkání se ale nerodilo lehce. Vzhledem k tomu, že je Gula muslimského vyznání, musela se schůzkou nejprve souhlasit rodina. Ta tak učinila až po intervenci magazínu National Geographic.

nezadat1 ( 27. října 2016 16:16 )

 Takže podle blba může každý padělat beztrestně doklady.

Zobrazit celou diskusi