O první adventní neděli si pro své hosty Zoo Praha připravila svůj osobitý program. Ten odstartuje už v 15 hodin odhalením jedinečné sbírky starožitných ankusů, které proběhne v Údolí slonů.

Ankus je speciální nástroj na ovládání slonů. Vypadá s trochou fantazie jako pohrabáč, není ale ostrý a slony kontakt s nimi nebolí. Jedná se o jakési protažení ruky, kterým člověk na slona vyvíjí tlak na potřebném místě. Zvíře potom kráčí kýženým směrem nebo například zvedne nohu.

Starožitné ankusy v Zoo Praha
Autor: Martin Frouz

Ankusy v Zoo Praha jsou vzácné a zdobené. V minulosti patřily indickým mahárádžům, pražské zahradě je daroval někdejší velvyslanec České republiky v Indii Miloslav Stašek. Ten se velkou měrou také zapříčinil o to, že dnes v Praze mohou žít slonice Janita a Tamara, tedy matky letošních sloních přírůstků.

Rozsvícení u severního vchodu

Samotné rozsvícení vánočního stromu v Zoo Praha bude od 16:30 druhou částí doprovodného programu. U severního vchodu bude dětský pěvecký sbor zpívat koledy, v 17 hodin strom rozsvítí ředitel zoo Miroslav Bobek společně s herečkou Eliškou Balzerovou.

Návštěvníci, kteří do zahrady dorazí po 15. hodině, budou mít vstup do areálu za pouhou korunu.