V čem je výjimečnost tohoto exponátu? Jde o jedinečný nález, který nemá ve světě obdoby. „Navíc nikdy neopustil sbírky Národního muzea, převoz do Brna je tak světovou premiérou. Moravské zemské muzeum slavící 200 let od svého založení nám vyšlo vstříc se zapůjčením Věstonické venuše, teď mu to vracíme,“ vysvětlil generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Unikát má přispět ke změně pohledu na neandrtálce. Přežívá stále představa, že neustále jen lovil a bojoval o přežití. „Výzkumy ukazují, že byl zdatný v mnoha činnostech. Na konci středního paleolitu bylo jeho chování shodné s nově příchozími anatomicky moderními lidmi,“ podtrhl kurátor výstavy Petr Neruda z  Ústavu Anthropos.

Výstava v Anthroposu potrvá až do 31. prosince 2017. Zkamenělá mozkovna neandrtálce poté poputuje do trezoru. Dalšího vystavení se dočká, až skončí rekonstrukce Národního muzea.

Mozkovna patřila nejspíš neandrtálské ženě

Výlitek mozkovny neandertálského člověka našli dělníci při těžbě travertinu v roce 1926 u slovenských Gánovců. Badatel Jaroslav Petrbok z Prahy získal tento nález od kamenického mistra Kalmána Kokiho za 100 československých korun. Petrbok se léta domníval, že koupil zkamenělý mozek lesního slona či mamuta.

S názorem, že jde o zkamenělý mozek pravěkého člověka, přišel až antropolog Emanuel Vlček. Jeho teorii potvrdila v roce 1958 mezinárodní komise složená z tehdejších kapacit světové paleoantropologie. Uran-thoriové datování potvrdilo zařazení nálezu do poslední doby ledové, mozkovna je stará 105 tisíc let. V roce 1957 ji Petrbok věnoval Národnímu muzeu.  

Odborníci se přiklánějí k názoru, že mozkovna patřila ženě. Nejspíš spadla do minerálního vřídla a utonula. Měkké tkáně postupně zmizely a do lebky v oblasti mozku natekla tekutina, která ztuhla a zkameněla. 

Jak neandrtálci žilli?

Výstava v brněnském Anthroposu popisuje střední paleolit, tedy časové období od 300 tisíc po 30 tisíc let před naším letopočtem. Ukazuje život neandrtálce, jak vypadal a bydlel, dokládá jeho schopnost vyrábět různé pracovní nástroje, schopnost lovit. Dokládá i jejich estetické cítění při opracování kamenných nástrojů. Součástí výstavy je i model celé postavy neandrtálce od sochaře Ondřeje Bílka.       

Fotogalerie
10 fotografií