Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Statisícové pokuty za sdílení filmů: Co je povoleno a co už je „za čárou“?

Stahování filmů je v Česku pořád možné zdarma. Servery nejsou zakázané.
Stahování filmů je v Česku pořád možné zdarma. Servery nejsou zakázané.  (Autor: Blesk/Profimedia )
Autor: mib - 
4. prosince 2016
21:15

V Česku se už nedají snadno sdílet cizí filmy na internetu. Tomáš Polívka, který nasdílel desítky filmů, dokonce vyfasoval trest téměř milion korun. I přestože Češi ve srovnání se zbytkem světa stahují filmy hlavně zdarma prostřednictvím serverů, které se brání, že svůj virtuální prostor pro tyto účely neposkytují, v poslední době se mluví o zpřísnění. Evropský soud rozhoduje tvrději i při pouhém sdílení cizích děl. Zákon si i tak zatím každý vykládá po svém, řekl právník Martin Čermák.

Tomáš Polívka sdílel na osmdesát filmů na internetu a musí zaplatit zhruba tři čtvrtě milionu korun jako náhradu škody českým i zahraničním tvůrcům za porušení autorských práv. V Česku ale fungují také weby, kde jsou filmy i hudba ke stažení běžně, a přesto se jich pokuty netýkají. 

„My sami žádná autorská díla nesdílíme, naše služba je založena na poskytování datového prostoru našim uživatelům. Pokud se uživatel rozhodne nahrát na náš server autorské dílo bez souhlasu vlastníka, držitele distribučních práv, je toto jednání pouze na zodpovědnosti daného uživatele,“ upřesnil pro Blesk.cz Lukáš Habr ze společnosti THINKSMART, která provozuje server Webshare.cz.

A právě to, že sami obsah nesdílí, staví tuto službu mimo hledáček soudů. Poskytovatelé prostoru totiž nemohou zodpovídat za to, co na něj uživatelé nahrají. „Mimo porušení platných zákonů ČR porušuje (nahráním cizích děl, pozn. redakce) i podmínky použití naší služby, musí tedy počítat s tím, že z jeho chování mohou být vyvozeny patřičné důsledky,“ řekl Habr.

Legální sdílení souborů jako jsou filmy, hudba nebo také knižní díla, je totiž možné pouze za předpokladu, že ten, kdo díla sdílí, je sám autorem a vlastní autorská nebo distribuční práva. „Autorský zákon si obě strany sporu vykládají po svém a spor o různém výkladu v každém konkrétním případě rozhoduje až soud, kdy závazné stanoviska pro případné další spory mohou dát pouze Nejvyšší soud a Ústavní soud,“ uvedl pro Blesk.cz právník Martin Čermák.

Podle zákona je stahování legální, když „jde o dílo již zveřejněné a kopii si zhotoví ten, pro jehož osobní potřebě bude sloužit. Zároveň však takové jednání nesmí být v rozporu s běžným způsobem užití díla a ani jím nesmí být nepřiměřeně dotčeny oprávněné zájmy autora a dále takové jednání nesmí být v rozporu s dobrými mravy,“ uvádí server Protipirátské unie (ČPU). 

Podle nich k dílům, které lidé sdílí na serverech jako uloz.to, webshare.cz nebo RapidShare, nedali autoři souhlas, stahování se tak dá posuzovat jako nelegální v návaznosti na protiprávní jednání jiných osob.

Sdílení odkazu ano, filmu ne

Právě tak se někdy snaží lidé zákaz obejít. V poslední době se ale i v souvislosti s rozhodnutím Evropského soudu stále více mluví o zpřísnění pouhého sdílení nebo zveřejňování odkazu na díla. Seriály i filmy, jsou tak uloženy na jediné stránce, ale sdílením přes další stránky, se dostanou k nespočtu uživatelů.

„Z herců a filmových tvůrců nedostane nikdo ani korunu. Aktuální evropská judikatura i navrhované změny v úpravě autorského práva v EU by měly umožnit efektivnější ochranu autorských práv a zároveň snadnější legální přístup uživatelů k filmové a televizní tvorbě,“ podotkla pro Blesk.cz právnička Veronika Křížová.

Podle ní uživatelé neberou v potaz, na kolik filmová produkce včetně zaplacení herců vyjde. Některé servery ale umožňují za úplatu stahovat díla rychleji či více naráz. „Je nutné připomenout, že částky, které lidé případně platí, jsou ziskem provozovatele stránek, který navíc uživatele využívá k vykládání děl,“ dodala Křížová. Z těchto peněz však autorům neputuje žádný podíl.

„Za terorismus nemůžou prodejci letadel“

Tak poskytování internetového prostoru popsal Habr. „Přirovnal bych to k situaci, kdybyste se ptala výrobce letadel proč si myslí, že nebyl odsouzen za to, že jeho letadlo bylo použito k teroristickému útoku,“ řekl. S nahlašováním nelegálně nahraných kopií mají ale vlastníci serveru každodenní zkušenost. V takovém případě filmy či hudbu ze svého serveru odstraňují.

„Pokud majitelé zmiňovaných serverů reagují na požadavky majitelů autorských práv na odstranění nezákonného obsahu, tak pak je činnost těchto serverů spočívající v možnosti ukládat soubory a tyto soubory sdílet, podle dosud převažujících právních výkladů legální,“ uzavřel Čermák.

noacojezase ( 5. prosince 2016 15:56 )

No, v sedě, v leže, všelijak.

Zobrazit celou diskusi