Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zapečetěná Forejtova kancelář: To tu ještě nebylo. Ohrozil bezpečnost Hradu?

Autor: Zuzana Štíchová - 
5. prosince 2016
20:16

Na Pražském hradě se nikdy nic takového neodehrálo, shodují se bývalí hradní mluvčí Ladislav Špaček a Petr Hájek na téma dramatických odchodů nebo zapečetěných kanceláří. Zároveň jsou ale velmi opatrní s tvrzením, že hradní ceremioniář Jindřich Forejt skutečně odchází, navíc „ve zlém“. Informace o uzamčení jeho kanceláře se šíří neoficiální cestou od minulého pátku, web Seznam Zprávy dokonce přinesl fotografii zapečetěných dveří.

Po 14 letech by na Pražském hradě mohl skončit Jindřich Forejt. Několik nezávislých zdrojů se shoduje, že ve funkci ředitele protokolu už je to jasná věc. Otázkou zůstává, zda si ho prezident Miloš Zeman ponechá ve svých službách na jiném postu, či nikoliv. Bývalí hradní funkcionáři se ale shodují, že nic podobného jako zapečetěnou kancelář na Hradě nikdy nezažili.

„Nevím, jestli je to pravda. Mně se to nezdá pravděpodobné,“ nevěří neoficiálním informacím bývalý mluvčí prezidenta Václava Klause Petr Hájek. „V každém případě v naší době se tam určitě nic takového nedělo. Já myslím, že pokud se lidé rozcházejí, pokud to tak tedy doopravdy je, tak se mají rozcházet civilizovaně,“ poznamenal pro Blesk.cz Hájek, který na Hradě působil pět let (skončil v roce 2008).

Na dotaz, čím by se musel zaměstnanec Pražského hradu provinit, aby mu byla zapečetěna kancelář, Klausův exmluvčí problémy jen odhadoval. „Leda něco bezpečnostního, neumím si to představit. To by musela udělat policie nebo někdo,“ řekl.

Video  Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt nakrájel Zemanovi řízek na nudličky.  - Marek Pátek
Video se připravuje ...

Špaček: Forejt byl velmi dobrý protokolář

Stejné zkušenosti jako Hájek má i jeho předchůdce u Václava Havla. „Nevybavuji si žádnou takovou situaci, že bych ji na Hradě někdy zažil. Bližší okolnosti neznám, těžko mohu soudit, ale nevybavuji si, že by se někdy na Hradě takto loučili s dlouholetým zaměstnancem,“ komentoval údajné zapečetění Forejtovy kanceláře Ladislav Špaček, známý propagátor společenské etiky.

„Nemám potuchy, co se děje. Jindřich Forejt působil na Hradě už za Václava Havla, potom obě funkční období prezidenta Klause a teď Miloše Zemana celé jeho období až doteď. Vykonával svoji práci podle mě velmi dobře, jinak by tam tak dlouho nezůstal a prezidenti by si ho tam nenechávali,“ připomněl Forejtův nástup coby stážisty v roce 2002. O dva roky později už se vyšvihl do čela hradního protokolu, kde působí dodnes. Pražský hrad nadále Forejtovo odvolání nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

Video  Forejt: Předávání státních ocenění je jako Vánoce. Nevíte, co v dárku bude.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Forejt Gump“ a jeho prohřešky

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček co se týká Forejtova konce v čele protokolu mlží. „Změny se komentují v okamžiku, kdy k nim reálně dochází,“ napsal Ovčáček pro Blesk.cz v SMS zprávě. Výměnu Forejta tak nevyvrátil, zároveň je jasné, že k oficiálnímu konci ve funkci ještě nedošlo. Forejt je aktuálně doma, údajně ze zdravotních důvodů.

O Forejtově konci coby vrchního ceremoniáře se spekuluje v posledních týdnech.  především kvůli několika viditelným přešlapům ze strany hradního protokolu. Nešlo přitom o žádné maličkosti. Prezident Zeman přímo označil protokol za viníka útoku na amerického velvyslance Andrew Schapira kvůli údajné neúčasti na slavnostech 28. října. Fotografie i někteří ze zúčastněných přitom dokázali, že se Zeman mýlil.

A to byl pouze poslední kousek do skládačky Forejtových problémů. Ještě mnohem závažnějším byl pozdní přílet české delegace na pohřeb slovenského exprezidenta Michala Kováče. Protokol, tedy Jindřich Forejt, zřejmě cestu špatně naplánoval. Zmatky navíc hradní protokolář marně vysvětloval také kolem vyznamenání Jiřího Bradyho, přeživšího z Osvětimi.

Video  Šéf hradního protokolu ke kauze Brady: Kdo nemá dopis, není pozvaný.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Forejtovy přešlapy ale sahají i dále do minulosti. Loni v září například vyvěsil na Pražském hradě během návštěvy generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga špatnou vlajku. V sále se objevila světlemodrá vlajka OSN. Vlajka NATO je přitom tmavě modrá se čtyřcípou hvězdou.

Mnohem větší pozdvižení ale způsobilo video, které zakoupil server HlidacíPes.org od údajného drogového dealera. Na něm je prý zachycen protokolář Forejt v několika inkriminujících situacích. Série videoklipů ukazuje Jindřicha Forejta – polonahý, s odhaleným přirozením šňupe bílou látku a oddává se masturbaci. V místnosti je přítomen ještě jeden člověk, který vše skrytě natáčí,“ napsal HlídacíPes.org.


Návštěva Stoltenberga na Hradě Návštěva Stoltenberga na Hradě | ČTK

Forejt se měl stát s koncem Zemanova funkčního období velvyslancem ve Vatikánu. Podle informací Blesku už se ale na odjezd může přestat těšit, protože tato možnost padla ještě dříve, než se na jeho klice objevila pečeť. Prezident přitom Forejta představoval papeži Františkovi jako „nejdůležitějšího, hluboce věřícího člověka a doufám že budoucího velvyslance ve Vatikánu“. I o tomto rozhodnutí ale Pražský hrad dosud mlčí.

Hunt ( 6. prosince 2016 10:45 )

zdenekk:

avast ( 5. prosince 2016 22:42 )

Od konečníku to je hned jasné

konecnik ( 5. prosince 2016 21:44 )

 Zeman je pan. Jasna volba.

krutasbimbo ( 5. prosince 2016 20:54 )

jó Špačku, to máš pravdu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa