Zdroje vlhkosti

Spící člověk za noc přirozeně vyprodukuje i více než půl litru vlhkosti. Pokud ráno ložnici pořádně nevyvětráme, vlhkost v bytě zůstane a bude se srážet na nejstudenějších plochách, kterými bývají okenní tabule. Pokud se bude vlhkost srážet na nezateplených stěnách domu, začne se na nich v interiéru tvořit plíseň.

TIP: celou řadu tipů, rad a triků, jak pečovat o okna, najdete v Praktickém rádci

„Vaření a sprchování, květiny, akvária nebo prádlo, které lidé často suší v zimě v bytě, jsou zdrojem vlhkosti, kterou je potřeba dostat z bytu ven," říká Ing. Jiří Korbelář produktový manažer VEKRA okna a dodává, „proto je důležité účinně větrat, používat v kuchyni a koupelně odsavače par nebo vybavit byt rekuperací."

Autor: Window holding, a.s.

Mýty o tom, že plastová okna „nedýchají" jsou liché

Tepelná izolace oken bez ohledu na materiál je dána stavební hloubkou profilu a použitým izolačním zasklením. „Pokud si pořídíte okna s trojsklem, budou méně náchylná k rosení, protože vnitřní skleněná tabule bude mít vyšší povrchovou teplotu, která bude bránit srážení vlhkosti," vysvětluje Ing. Korbelář z VEKRA okna.

Paradoxně mohou zvýšenou vlhkostí v bytě více trpět dřevěná okna, protože může být poškozena jejich povrchová úprava. U starších domů by měla výměna oken předcházet celkovému zateplení domu. V každém případě musí být režim větrání a nastavení interiérové teploty přizpůsobeno novým podmínkám.

Naučte se účinně větrat

V létě není problém otevřít okno dokořán nebo na ventilaci. V zimě je nejúčinnější podle potřeby otevřít okno dokořán na pár minut několikrát denně. Tak se zajistí rychlá výměna vzduchu, sníží se vlhkost v místnosti a současně nedojde k prochlazení stěn. Tento způsob větrání zajistí i v zimě snížení celkových tepelných ztrát. Moderní řešení přestavuje rekuperace.

Zejména v zimních měsících hrozí, že se naplno projeví negativní účinky kondenzace vlhkosti a s tím spojený růst plísní. Pokud si nejste jisti, jak na tom s vlhkostí v bytě jste, je dobré pořídit si vlhkoměr. Při teplotě vzduchu kolem 21oC by se měla relativní vlhkost v bytě udržovat pod 50%.

Autor: Window holding, a.s.

Hlídejte místa s vyšší vlhkostí

Pokoje s větším množstvím květin, koupelny a kuchyně jsou místnosti, kde se mohou nejčastěji projevit negativní účinky vlhkosti. Problémy s plísněmi vznikají především na ochlazovaných stěnách, a to hlavně v místech, kde je nedostatečné proudění vzduchu, typicky rohy za skříněmi, pohovkami atd.

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybírat plastová okna, aby splňovali všechny vaše požadavky?

Vnitřní žaluzie, těžké závěsy nebo stínění, které brání proudění teplého vzduchu v interiéru a také po vnitřní straně oken, mohou způsobit kondenzaci vlhkosti na sklech i rámech oken. Nezbytné je vždy roztemnit, kondenzát případně otřít a pořádně vyvětrat. Ranní rituál vyvětrání ložnice by tak měl být samozřejmostí.