Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Národní galerie uvede nejdráže prodávajícího umělce. Gerharda Richtera

Autor: deb, ČTK - 
6. prosince 2016
13:25

Výstava německého malíře Gerharda Richtera bude obsahovat nejdražší dílo poválečného umění. Expozice bude jedním ze stěžejních programů Národní galerie v příštím roce. Mezi padesátkou zapůjčených děl ze zahraničí bude obraz Strýček Rudi. Program na příští rok představil ředitel Národní galerie Jiří Fajt. 

Program je postaven na významných osobnostech české i světové výtvarné scény. Pro instalace Aj Wej-wejova Zvěrokruhu připravuje umělec monumentální instalaci před Veletržním palácem. Program zahrnuje také přehlídky Magdaleny Jetelové a Františka Skály. Ve Valdštejnské jízdárně bude výstava, která přiblíží umění starých mistrů. Bude cílit na Ferdinanda II. Habsburského.

Richterova retrospektiva

Gerhard Richter je jedním z nejvlivnějších tvůrců současnosti. Jeho výstava bude první retrospektivou ve střední Evropě. Chce upozornit na styly jeho malby v historii Německa, jeho rodiny nebo historii umění.

Přehlídka začne ukázkami časných prací fotografického realismu. Přes expresivní abstrakci 80. a 90. let a experimentální ověřování výpovědní síly barevných hmot až po geometrickou abstrakci posledních dvou desetiletí. Richterova retrospektiva bude od 25. dubna v paláci Kinských součástí Česko-německého kulturního jara 2017.

Strýc v uniformě

Obraz Strýček Rudi z lidické sbírky zobrazuje Richterova strýce v uniformě wehrmachtu. Spadá do éry 60. let, kdy se v Německu odehrávala velká společenská reflexe nacistické minulosti. Znázorňuje snahu mladé generace vyrovnat se s nacistickým dědictvím svých rodičů. Pojistná hodnota obrazu se odhaduje na 216 milionů korun.

Gerhard Richter – Onkel Rudi Gerhard Richter – Onkel Rudi | www.gerhard-richter.com

V 60. letech Richter daroval obraz Lidicím. Tenkrát umělci z celého světa posílali svá díla v rámci iniciativy Lidice Shall Live. Sbírka je málo známá a kurátoři dříve obraz v expozici neakceptovali. Obávali se reakcí pamětníků.

Gerhard Richter (84) je nejdráže prodávajícím žijícím umělcem. Jeho malby se v aukcích prodávají za stamiliony korun. V roce 2013 se obraz Domplatz, Mailand v Sotheby´s prodal za 740 milionů korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi