I přesto, že v Česku a Praze žije naprosté minimum muslimů či uprchlíků, nenávist vůči nim stále roste. Alespoň s takovými závěry přišly organizace In Iustitia a HateFree Culture, které hodnotí rasismus a nenávist v České republice.

„Podle mých informací se tak děje zejména na ulici, kde si lidé dovolí kvůli své anonymitě nejvíce,“ řekl Blesk.cz koordinátor projektu HateFree Culture Lukáš Houdek.

Hodně je vidět rasismus hlavně na sociálních sítích. „Zatímco v roce 2014 byl počet nenávistných příspěvků na stránce HateFree Culture asi 65 procent, dnes je to až 80 procent,“ doplnil Houdek. Podle něj se nenávist poslední dobou obrací zpět i proti Romům.

Terčem ženy a děti

S rasismem si těžko poradila i sama policie, a proto od roku 2014 absolvuje v nejrizikovějších částech republiky školení, jak projevy nenávisti omezit nebo identifikovat už v zárodku. „Celkem bylo podpořeno 297 policistů, z toho 114 kriminální policie, 82 pořádkové policie a 100 osob mezi mluvčími a preventisty,“ říká ředitelka In Iustitia Klára Kalibová.

„Nejhorší ale je, že hlavní nenávist jde vůči zahaleným ženám a také dětem, které jsou nejzranitelnější. Lidé nejen v Praze jim nadávají nebo na ně plivou. Minority se pak uzavírají do sebe a bojí se vycházet i ven,“ tvrdí Houdek.

Změna v Praze

Do budoucna by se školení pro policisty a úředníky mělo týkat i Prahy. „Jednali jsme s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO), která o taková školení projevila velký zájem a chtěla by povědomí dostat i do škol. Zatím je ale vše ve fázi jednání a je to spíše otázka dalších měsíců,“ poodkrývá plány na omezení násilí ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek.

Jak už bylo řečeno, oběťmi násilí z nenávisti se stále častěji stávají cizinci a muslimové, dříve se to nejvíce týkalo Romů. Policejní statistiky loni evidovaly 65 nenávistných trestných činů, organizace jich však podle svých zjištění zaznamenala 154.

Podle manažera protirasistické kampaně Nikoly Křístka je násilí z nenávisti celospolečenským problémem. „Počet nenávistných projevů na sociálních sítích a internetu se zvyšuje,“ doplnil.

Podívejte se na záběry z demonstrací proti Romům, muslimům, uprchlíkům a dalším lidem:

Fotogalerie
84 fotografií