Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Výhrůžky smrtí nechodí jen Bangovi: Diskuse o Romech jsou čím dál negativnější

Autor: sou - 
7. prosince 2016
18:09

Přestože byla v loňském roce pozornost vůči Romům zastíněna zájmem o muslimy a uprchlíky, jsou příspěvky na internetu a v diskusích o této menšině negativnější, než kdy dřív. Ukázala na to analýza společnosti Yeseter, kterou nechala zpracovat iniciativa HateFree. Přitom hlas samotných Romů ve virtuálním prostoru zaznívá zatím poměrně slabě.

„Analýzy společnosti Yeseter dlouhodobě ukazují, že na rozdíl od muslimů nebo uprchlíků, kteří aktuálně stojí ve středu zájmu internetových diskutérů, se Romů v diskusích málokdo zastane. Proto také zjištění vychází tak negativně. Pozitivní debaty o Romech takřka chybí. Pokud jsou, pochází zejména od nich samotných,“ popisuje koordinátor HateFree Culture Lukáš Houdek.

V konverzacích různého druhu hrají významnou roli média a osobnosti, kteří dokážou nejen zdůrazňovat či naopak opomíjet jisté výroky a události, ale i celkově formují vnímání veřejnosti. Analýza přichází se zjištěním, že během loňského roku, zejména podzimu, byla pozornost českého mediálního prostoru natolik zaměřena na imigrační téma, že to vedlo ke snížení pozornosti vůči tématům romským, kterým se jinak v Česku věnuje dlouhodobá pozornost.

Až 80 % příspěvků na téma Romů bylo negativních

Nashromážděná data také ukazují, že naměřené vrcholy u jednotlivých témat probíhají v různých časech. „Znamená to, že v českém prostředí zatím nepůsobí výrazně dominantní osobnost nebo hnutí, které by agendu vymezování se vůči jinému sjednotilo do jednotného rámce, jenž by zahrnoval více témat menšin současně,“ říká analytik Petr Kučera dlouhodobě spolupracující se společností Yeseter.

Neznamená to ale, že by se obraz Romů na českém internetu zlepšil. Spíše naopak. Společně s výraznými naměřenými vrcholy vůči muslimům a uprchlíkům, které vedly k určitému celospolečenskému vyhrocení debaty, se zhoršoval i celkový názor na Romy. Za poslední rok bylo až 80 % příspěvků na toto téma laděno negativně, přitom na konci roku 2014 to bylo asi 65 % příspěvků.

Nejhlavnější témata jsou nezaměstnanost a kriminalita. Kultura a integrace jsou nevýznamné

Na základě analýzy konverzačních témat jde tak usoudit, že romské téma je obecně velmi stereotypní. Od začátku sledování v prosinci 2014 jako nejvýznamnější témata stabilně vycházejí kategorie: nezaměstnanost, kriminalita, bydlení, příživnictví, vzdělání a školství nebo rasismus. Témata jako kultura či integrace jsou na druhou stranu málo významná.

Téma Romové – počty příspěvků podle podtémat – dvě různá časová období Téma Romové – počty příspěvků podle podtémat – dvě různá časová období | Hatefree

„Podobně bychom mohli pokračovat do většího detailu, jak to děláme na příkladu tématu vzdělání, kde jsou otázky školství a vzdělávání nejčastěji spojovány přímo s projevy nenávisti a tématy praktických škol, segregace a inkluze nebo počítání Romů na školách,“ upřesnil Houdek.

Skladba diskusí odhalila nelichotivý obrázek českého myšlení

Podle Petra Zavorala ze Společnosti Yeseter tématická skladba diskusí na toto téma vystavuje velice nelichotivý obrázek českému mainstreamovému způsobu přemýšlení. „Tendence opakovat stereotypy pak znamená, že v buzzu na téma Romové chybí skutečný život se svými víceznačnostmi, protichůdnostmi a rozpory, které u Neromů vnímáme samozřejmě,“ vysvětluje.

Jiné než stereotypní a negativní výroky pak pochází kromě samotných Romů a Romek takřka výlučně od institucí a aktivistů kolem hnutí za zrovnoprávnění, případně ze strany státních institucí, které se ke zrovnoprávnění hlásí, či z akademického prostředí. Takové rozdíly ve způsobu mluvení a myšlení pak hrozí dál posilovat bariéry v porozumění.

Banga vs. Ortel

Příkladem tak může být i momentální spor ve vnímání předávání cen Český slavík, kdy romský hudebník Radek Banga odešel ze sálu po vyhlášení zpěváka Tomáše Ortela z radikální skupiny Ortel stříbrným slavíkem v kategorii zpěvák roku. Nelíbilo se mu, že „by kapela z naší země nejraději vyhnala všechny menšiny jako Romy, Židy, černochy, Vietnamce, ale i muslimské uprchlíky. Nadále i gaye, tlusté, postižené, intelektuály“. Sotva svůj názor vyslovil, fanoušci této kapely ho na sociální síti slovně zlynčovali.

Kromě narážek na romskou menšinu si ale vyslechl také vyhrůžky smrti. „Svoje jsem si už řekl, ale v hloubi duše bych si přál, aby se příspěvky na mé sociální síti zabývala cyber policie. Rád bych také rozvířil debatu, jestli internet má být takhle svobodný. Už si to totiž nemyslím. Lidé tam zcela zjevně porušují zákony i ústavu,“ přiznal Banga pro Super.cz.