Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nad Sibiří explodoval meteor. A vyděšeným Rusům se projasnila noc

Autor: Alexandr Božilov - 
7. prosince 2016
11:30

Lidem v ruské Chakaské republice na jihozápadě Sibiře se naskytla nevšední podívaná. Hořící meteor protnul na několik sekund noční oblohu jasným zábleskem. Přírodní úkaz zachytilo několik kamer.

„Nejdřív jsem vůbec netušila, co se děje. Náhle se objevilo světlo – ne jako denní, ale i tak dost jasné. Podívali jsme se směrem k horám a uviděli jsme velký meteor, který nad nimi prolétal. Byla jsem vyděšená. Myslela jsem, že je to bomba,“ popsala stanici RT nevšední zážitek Olga Sagalaková.

Zprávy o zvláštní události přicházely nejen z Chakasie, ale také ze sousedních oblastí. Meteor byl jasně viditelný po tři až čtyři sekundy. Vzhledem k tomu, že nebyl zaznamenán žádný zvuk doprovázející mohutný náraz, meteor pravděpodobně shořel v atmosféře.

„Bylo to nádherné. Tohle nevidíte každý den. Ale nebáli jsme se. Tušili jsme totiž, že to bude něco podobného tomu, co se stalo v Čeljabinsku před třemi roky,“ svěřil se RT jeden ze svědků události Sergej Isajkin.

Exploze meteoru nad Sibiří proměnila na několik vteřin noc v den. Exploze meteoru nad Sibiří proměnila na několik vteřin noc v den. | Youtube/World-Reality News

Na internetu se přesto objevilo množství spekulací o možném raketovém útoku a jiných konspiračních teorií. Místní úřady proto raději vydaly oficiální prohlášení, ve kterém ujistily obyvatele, že záblesk byl přírodního původu a nezpůsobil žádné škody.

Pokud se dochovaly nějaké malé fragmenty z meteoru, dopadly pravděpodobně někam do okolí údolí Babik. Na místo už byla podle tiskové agentury TASS vyslána průzkumná expedice. Podle odborníků byl meteor několikrát menší než ten, který před třemi lety proletěl na Čeljabinskem, i tak je ale prý možné nějaké jeho pozůstatky nalézt.

Připomeňte si dechberoucí explozi meteoritu nad Čeljabinskem z roku 2013:

„Jeho průměr nebyl pravděpodobně větší než 10 až 15 metrů a byl z kamene, ne železa. Takovéto meteory, pokud vniknou do atmosféry pod velmi ostrým úhlem, nejsou nebezpečné,“ uvedl pro TASS expert z  Institutu pro výzkum vesmíru Ruské akademie věd Natan Ejsmont.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi