Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Na levný benzin od nového roku zapomeňte: Češi si na pumpách připlatí

Autor: uni - 
7. prosince 2016
15:21

Analytici nepřinášejí pro naše peněženky příliš příznivé prognózy. V prosinci by se měla zvýšit cena benzinu zhruba o 80 haléřů. Natankujeme tak nejčastěji v rozmezí 30 a 31 korun za litr. Informovaly o tom Lidové noviny.

Výrazný cenový skok způsobila minulou středu dohoda ministrů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o snížení produkce. České benzinky sice ještě nestihly v plné míře zareagovat, i přesto si ale řidiči v nejbližších dnech připlatí.

Oproti současnému průměru 29,8 koruny za litr se během prosince zvýší cena benzinu u českých pump podle analytiků o 80 haléřů. Překročí tak hranici 30 korun, které řidiči platili naposled v říjnu. Pro naftu, která je o korunu levnější než Natural 95, platí stejný vývoj.

„Snížení produkce zemí OPEC, které táhne vzhůru cenu ropy, je platné od ledna. Ropa samozřejmě zdražuje už nyní a v příštím roce by její cena mohla vzrůst z nynějších 54 dolarů až k 60 dolarům. Ceny ropy pod 40 dolarů, které jsme zažili letos, už v příštím roce sotva uvidíme,“  okomentoval pro Lidové noviny situaci ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi