Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vyhrožoval smrtí kuchaři z pizzerie, kde umřel mladý Rom: Soud ho poslal na 4 měsíce do vězení

Vladimír Kudráč, odsouzený za nebezpečné vyhrožování kuchaři žatecké pizzerie, Okresní soud Louny.
Vladimír Kudráč, odsouzený za nebezpečné vyhrožování kuchaři žatecké pizzerie, Okresní soud Louny.  (Autor: Jana Ulrichová)
Autor: uá - 
7. prosince 2016
16:54

Kuchaře žatecké pizzerie, ve které zemřel letos v říjnu po potyčce Rom Miroslav D. (†27), nazval vrahem a sliboval mu smrt. Ve středu za to Vladimír K. (20) stanul před soudem. Ten ho za nebezpečné vyhrožování poslal na čtyři měsíce do vězení.

Úmrtí Miroslava D. v žatecké pizzerii vyvolalo mezi Romy hysterii. Podnik, kde mladík zemřel, několik dní obléhali tak, že ho majitel musel na čas uzavřít. Na náměstí pak svolali pietní akt, na kterém zasahovali těžkooděnci. I když pitva neprokázala, že by Miroslav D. zemřel cizí vinou, Romové byli přesvědčeni, že byl ubit. Pizzerii hrozili vypálením a jejímu kuchaři Petrovi P., který osudného dne ani nebyl v práci, vyhrožoval Vladimír K. smrtí. Na Facebooku napsal: „Velký pozor, vrah na svobodě! Petr P., jdeme po něm a jeho ženě. Před jeho ženou bych ho zastřelil. Užij si to v pekle, kun…“

Ve středu se za to u soudu kál. „Byly to emoce, nemyslel jsem to tak,“ řekl mladík, který už byl dvakrát odsouzen, jednou za to, že po Podbořanech honil muže se sekerou, a pak za zneužití cizí platební karty.

Kuchař u soudu řekl, že má obavy dodnes. Kvůli vyhrůžkám odešel na čas z práce a i s rodinou se skrýval mimo Žatec. „Teď už zase pracuji, dřív jsem ale chodil pěšky, teď jezdím jen autem a nosím u sebe obušek,“ řekl.

Rozsudek ještě není pravomocný. Vladimír K. i státní zástupce, který pro něj požadoval ještě přísnější trest, si ponechali lhůty.

Co se v pizzerii stalo

Když Miroslav D. přišel do žatecké pizzerie, choval se jako pod vlivem drog. Obtěžoval tam ženy, s místními se kvůli tomu dostal do sporu. Osazenstvo pizzerie ho strhlo na zem a drželo ho tam do příjezdu policie. Mladík přitom zkolaboval a zemřel. Policisté nařídili k objasnění jeho smrti expertizy včetně toxikologie. „Výsledky bychom měli mít k dispozici v polovině prosince,“ řekl Blesku státní zástupce Jindřich Koželuh.

Stíhaných je více

Vladimír K. je jen jedním z mnoha, koho státní zastupitelství v souvislosti s tímto emočně vypjatým případem pohnalo před soud. Trestním příkazem byl např. v uplynulých dnech odsouzen k podmíněnému trestu muž, který se na pietním aktu na náměstí v Žatci pokoušel útočit na velitele tamních policistů.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání