Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nahá jsi krásná: Vyfotili jsme skutečné ženy nad padesát let!

  • 13. prosince 2016 | 06:00

    Fotit akt jako mladá holka není problém. Ale aby si nahé stouply před foťák ženy po padesátce, to už je jiné kafe. Proč to udělaly? Znamená to, že jim stárnutí vůbec nevadí?

  • Karolína, 50


    Karolína, 50
    Autor: David Háva
    „Přítel mi často říká, že jsem krásná.“

    Rozvedená, má přítele a dvě dcery

    Karolína je kosmetička, masérka a výtvarnice, která miluje život i sama sebe. Tvrdí, že jí vlastně ani nikdy nenapadlo, že by mohla nebýt krásná. Sebevědomí jí masíroval už tatínek, který ji prý chválil neustále, a ona se v tomhle duchu snažila vychovávat i své dcery. Na focení ji jedna z nich doprovázela a ani ona chválou nešetřila. „Mami, vypadáš jako bohyně,“ usmívala se na mámu pětadvacetiletá Natálie. A bylo znát, že Karolína se tak rozhodně cítí. Takhle nějak by to mělo fungovat v každé rodině, protože – ruku na srdce – ať už máme jakoukoli postavu nebo obličej, všechny jsme nádherné. Jen nám to občas nedochází.

    Proč jste se nechala vyfotit nahá?

    Podle mě je to podvědomá touha každé ženy. Byla jsem vizážistka žen, které se mohly nechat vyfotit v jakémkoli oblečení a v jakékoli pozici, a většina z nich stejně skončila bez oblečení. Prostě po tom aktu toužily a já po něm toužila také.

    Fotila jste někdy akty?

    Karolína, 50
    Autor: David Háva

    Nikdy, tedy kromě těch soukromých.

    Vadí vám nahota?

    Vůbec. Je to stejně přirozené jako chodit po trávníku. Normální je být nahá, ne oblečená.

    Co máte na svém těle nejradši?

    Hodně si vážím nohou, ale mám na sobě ráda všechno, i obličej.

    Je něco, co vám vadí?

    Občas si s takovým vyčítavým pohledem kontroluji břicho, ale už jsem ho přijala. Měla jsem období, kdy jsem ho zatahovala, kdykoli jsem šla kolem výlohy, ale byla jsem na tantrických seminářích a tam jsem se naučila přijmout svoje tělo takové, jaké je.

    Říká vám partner, že jste krásná?

    Rozhodně. Mimochodem mi říká, že mám krásné i břicho. Ale mně tatínek říkal už od narození, že jsem krásná. Připadá mi to normální, a dokud jsem neměla břicho po dětech, tak jsem o tom nepochybovala. Je zásadní, když vás chválí rodiče už odmalička, a já jsem jim za to vděčná.

  • Ludmila, 60


    Ludmila, 60
    Autor: David Háva
    „Sebevědomí mám navzdory mámě.“

    Vdaná, dcera a syn

    Milovnice umění pracuje v galerii a přijela na focení do Prahy z Liberce. Důvod byl jednoduchý. Ludmilu prostě baví výzvy a říká, že má extravagantní duši. Celou dobu přemýšlela, jestli výsledné fotky ukáže svým dětem, a nakonec se rozhodla, že ano. Nemá se totiž za co stydět.

    Proč jste se nechala vyfotit nahá?

    Protože vyfotit mladou holku umí každý, ale někoho v mém věku? Navíc to chci jako dárek pro manžela. On vůbec neví, proč jsem dnes do Prahy jela. Bude to pro něj překvapení.

    Fotila jste někdy akty?

    Profesionálně ne, ale doma samozřejmě ano. Já chtěla být fotografka a nahé tělo je prostě krásné. Ale baví mě i oblečení. Je pravda, že dodnes se neoblékám s ohledem na věk, věci nosím podle nálady, ne podle pravidel. Miluju barevné šaty. Mimochodem své první šaty jsem si ušila ručně už v deseti letech.

    Ludmila, 60
    Autor: David Háva

    Jak prožíváte stárnutí?

    Vrásky neřeším, ale někdy se cítím unavená na sto padesát let. Jenže mám extravagantní duši a baví mě učit se nové věci, zažívat něco, co jsem nikdy nezažila, takže ráda přijímám výzvy. A focení aktů je jedna z nich.

    Na co jste u sebe pyšná?

    Mám ráda svoje vlasy. A i když mám malé oči, mám je také ráda.

    Co vám na sobě vadí?

    Vidím, že stárnu, ale myslím si, že to není nejhorší. Celé roky jsem cvičila jógu a udržovala se v kondici. Přibrala jsem až po přechodu a ráda bych trochu zhubla, ale zatím to nemám tak nastavené v hlavě, abych to změnila. Ale časem to určitě přijde.

    Říká vám partner, že jste krásná?

    Takhle přímo ne, ale říká, že mi to sluší. Ovšem stejně tak mi říká, co udělám s tím bříškem. Je sportovec a sám je velmi štíhlý, tak si může dovolit mě malinko kritizovat.

    Dodávali vám sebevědomí rodiče?

    Naopak. Já si ho musela vybudovat sama právě na základě toho, že mi ho maminka srážela. Té se na mně pořád něco nelíbilo a neuměla pochválit. Byla spíš na kritiku. A když mi říkala, že jsem hloupá, a že na co sáhnu, to pokazím, tak jsem si řekla: A zrovna ne, já ti dokážu, že to není pravda. Naučila jsem se díky tomu spoustu věcí. Od šití šatů přes pletení, vyšívání, kreslení…

  • Hanka, 56


    Hanka, 56
    Autor: David Háva
    „Moje stáří mě baví.“

    Vdaná, dvě děti, jedna vnučka

    Živelná Hanka má stisk ruky, jaký jsem ještě nezažila. Není divu. Od pěti let totiž sportuje, většinu života se živí jako kaskadérka a trenérka, denně pět hodin cvičí a běhá deset kilometrů. Ke svému tělu má vztah trochu jako k pracovnímu nástroji a trochu jako k cestě, jak žít pořád hodně mladý život.

    Proč jste se nechala vyfotit nahá?

    Protože obličej také neschovávám pod rouškou, moje tělo ke mně patří, navíc jsem zvyklá předcvičovat před klienty celé dny jen v kraťasech a nátělníku a stále přebíhat někam do sprchy. I mezi muži. A když jsem dostala nabídku se vyfotit profi, tak proč ne? Jen mě neličte moc výrazně, protože chci na fotkách vypadat jako já, ne jako někdo cizí.

    Fotila jste někdy akty?

    Ano, jednou pro jiný ženský časopis a byla to dobrá zkušenost.

    Hanka, 56
    Autor: David Háva

    Jak prožíváte stárnutí?

     

    Vidím, že mám vrásky, ale nehroutím se z toho. Chci zapadat stále mezi své vrstevníky. Že bych si nechala pomoct nějakou botoxovou injekcí, to opravdu nehrozí. Jsem realistka a nepotřebuju se extrémně přikrášlovat. Moje stáří mě nakonec baví. Už si na nic nemusím hrát, říkám si, co chci, dělám si taky, co chci, za ničím se neženu a všechno beru s humorem a nadhledem.

    Na co jste u sebe pyšná?

    Že mi to moje tělo ještě docela dobře funguje, že je schopné se pohánět vlastní silou. Díky tomu mám docela široký záběr volnočasových aktivit. Můžu jezdit na kajaku, na kole, skákat s padákem, lézt po skalách… a to všechno mezi mladými lidmi, s nimiž držím krok. Je prima nezabřednout do nudného života jenom kvůli tomu, že už mi není dvacet.

    Co vám na sobě vadí?

    Občas si neuvědomím, kolik mi je, jdu do všeho po hlavě a pak se nemůžu dva dny pořádně hnout, jak mě všechno bolí. Ale vždycky to přebolí!

    Je pro vás vzhled důležitý?

    Pro mě ano. Chci být ve svém oboru profesionál a být motivací pro své klienty. Musím prostě vypadat životaschopně. Nemůžu kázat vodu a pít víno.

    Říká vám partner, že jste krásná?

    Třicet pět let jsem měla hezký vztah, přestože mi manžel nikdy neříkal, že jsem krásná. Byli jsme spíš parťáci, ale úžasní. Pak odešel k mladší ženě. Teď mám přítele, který mi to říká, a dost často. Je to příjemná změna, ale nechce se mi tomu věřit, nejsem na to zvyklá. Připadám si prostě jako úplně každá druhá.

  • Romana, 51


    Autor: 
    „Mám ráda své nohy a zadek.“

    Rozvedená, dvě děti – dcera a syn

    Máma slavné kuchařky Kamury je stejně živelná jako její dcera. Kam vejde, tam je jí plno, nezkazí žádnou zábavu, miluje víno, své děti a má spousty přátel. Ze všech focených žen kritizovala sama sebe za nedostatky nejvíc, ale zároveň přesně věděla, co je na ní krásné.

    Proč jste se nechala vyfotit nahá?

    Byla to výzva, i když jsem nad ní hodně přemýšlela. Nahá v jednapadesáti? A s deseti kily navíc? Jsem snad blázen? Ale mě ta nabídka vlastně vzrušovala a věděla jsem, že nepůjde o žádné sprosté fotky, ale o velmi decentní akty, takže proč ne.

    Vadí vám nahota?

    Nahota je pro mě absolutně přirozená a v žádném případě mě nepobuřuje. V létě bych nejradši chodila nahá. Prostě se za nahotu nestydím, i když vím, že moje tělo má do dokonalosti hodně daleko.

    Romana, 51
    Autor: David Háva

    Co máte na svém těle nejradši?

    Mám ráda své nohy, zadek a oči.

    Je něco, co vám vadí?

    Mám fóbii ze svého břicha, a to už od mládí. Každý den si ho kontroluji v zrcadle a vím, že by stačilo trochu cvičit, ale jsem líná a nedělám pro to nic.

    Říká vám partner, že jste krásná?

    Můj partner mi říká, že jsem ta nejkrásnější žena na celém světě, že mám nádherné oči, zadek, prsa, prostě všechno. Musím se vždycky usmívat, ale dělá mi to dobře a cítím se s ním velmi krásná, i když má moje tělo své chyby.

Autor: Majka Dvořáková
Diskuse ke článku
.