Na začátku bylo obrovské nadšení. „Byla to velká legrace. Tehdy jsem na reverz utekla z nemocnice, abych to mohla natočit. Roli jsem se učila ze sluchátek v nemocniční posteli, po operaci slepého střeva,“ prozrazuje Jarmila, jak jedna z nejslavnějších televizních pohádek vznikala.

Dodnes ji prý lidi na ulici oslovují Babetko, ale herečce je to trochu líto. I když natočila přes 40 inscenací, pro všechny zůstává tou rozmazlenou princeznou, která zpívá – hlasem Heidi Janků (54) – odrhovačku »Když se načančám«... Na druhou stranu si ale váží toho, že i po tolika letech má tato pohádka pořád takový úspěch.

Hereččinou velkou láskou je teď malování. Několikrát ročně dokonce pořádá výstavy. „Pro mě je malování fatální věc. Moje maminka strašně ráda malovala, ale nakonec se rozhodla pro balet. Jejím velkým přáním na to bylo třeba v penzi navázat, ale bohužel se toho nedožila, protože zemřela velmi záhy, v pouhých šestapadesáti letech,“ odhaluje herečka smutně.

„Pro mě to byla obrovská rána, protože jsme spolu byly neuvěřitelně citově svázané. Moc jsem si přála, aby mi dala nějak najevo, že je pořád se mnou, že neodešla,“ svěřuje Jarmila.

Vzkaz ze záhrobí

„Jednou jsem šla na hřbitov a prosila jsem ji o znamení. A ještě ten večer jsem našla zapomenuté barvy svojí dcery. Druhý den jsem si šla v Praze do Platýzu koupit nějaký polštář a hned vedle byla galerie, kde byl za výlohou krásný impresionistický obraz moře, které velmi miluji. Dlouho jsem chodila okolo, než jsem se rozhodla, že si ho koupím. Jenže oni tu galerii zrušili,“ vzpomíná.

„Naproti ale byly výtvarné potřeby a já se rozhodla, že si ten obraz namaluji. No, a takhle jsem s tím vlastně začala,“ dodává Jarmila Švehlová, která věří, že i díky tomu navázala se svou maminkou spojení. Kromě malování se věnuje také tzv. Hereckým šatnám, díky nimž i »obyčejní smrtelníci « mohou přičichnout ke kouzlu divadla.

„Samozřejmě stále hraji divadlo a sama teď píšu svoji hru,“ dodává herečka, jejíž hlas můžeme znát i z dabingu. Nadabovala například zdravotní sestru Camillu v seriálu Nemocnice Chicago Hope či herečku Kathryn Hahn (43).

 

Fotogalerie
30 fotografií