Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Studoval v Praze a je králem. Teď ho „střihli“ do gay porna a mají pykat

Autor: Alexandr Božilov - 
3. ledna 2017
21:35

Policie v asijské Kambodži pátrá po třech osobách, které jsou podezřelé z hanobení krále. Jeho fotku totiž umístili pomocí počítačového programu do gay porna. Scénku navíc doplňoval nápis „Kambodžský král je gay“. Za urážku krále, který mimo jiné hovoří plynně česky, jim hrozí tvrdý trest.

Obrázek hanobící kambodžského monarchu se na Facebooku objevil na Štědrý den. I když v Kambodži ohledně kritiky či urážek panovníka neplatí tak přísné zákony jako v sousedním Thajsku, v ústavě stojí, že král je „nedotknutelný“.

Kambodžský král Norodom Sihamoni se svojí ženou Kambodžský král Norodom Sihamoni se svojí ženou | EPA, Reuters

„Máme příkazy, abychom ty lidi zatkli. Když proti nim nezakročíme, mohlo by se něco podobného opakovat,“ vysvětlil situaci pro agenturu AFP mluvčí ministerstva vnitra Khieu Sopheak. Odmítl však prozradit, jaký zákon byl porušen. „Král reprezentuje celý národ. Když někdo urazí krále, je to stejné, jako by urazil celý národ,“ uvedl.

Podle stanice BBC by se měli dva podezřelí nacházet v Kambodži a jeden v Thajsku. Thajské úřady prý v tomto ohledu přislíbily svým sousedům pomoc. Trojici podezřelých tak může tento vtípek vyjít pořádně draho.

Král Norodom Sihamoni (63) vládne v zemi od roku 2004 a těší se u veřejnosti značnému respektu. Ačkoliv je často zbožšťován, oficiálně plní především reprezentativní funkce. Zajímavostí je, že kromě angličtiny a francouzštiny mluví kambodžský vládce také plynně česky. V letech 1962 až 1975 totiž mladý následovník trůnu pobýval v Praze v socialistickém Československu. Sihamoni postupně vystudoval Pražskou konzervatoř i Akademii múzických umění. Dokonce se v roce 1968 zúčastnil demonstrací proti okupaci Československa zeměmi Varšavské smlouvy.

Kambodžský král Norodom Sihamoni na návštěvě České republiky v roce 2010 Kambodžský král Norodom Sihamoni na návštěvě České republiky v roce 2010 | Blesk

Po převratu v Kambodži, kdy se vlády ujali Rudí Khmerové, strávil spolu se svojí rodinou několik let v domácím vězení. Mimo to pobýval také v Severní Koreji, Číně nebo Paříži. Podle tradic královské rodiny prožil také půl roku jako řadový buddhistický mnich v klášteře.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi