Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nacistický poklad je ve skále u Budišova, tvrdí nadšenec: Chce zde začít kopat

Autor: kaj, haj - 
4. ledna 2017
05:01

Od konce druhé světové války je to letos 72 let, přesto se i dnes najdou lidé, kteří na území Česka i mimo něj pátrají po různých nacistických pokladech. Patří mezi ně i Lubomír Bystroň (60) z Paskova, který má za to, že skála v budišovském lese ukrývá umělecká díla, která nacisté ukradli Židům.

Pan Bystroň prožil dětství právě na Budišovsku a o bájném pokladu slýchával ze všech stran. Už tehdy ho to velice zajímalo. „Tehdy byl jeden ze sousedů stále v lese s lopatou a krumpáčem. Viděl, jak sem nacisté poklad vozí, a tak jsem po něm také pátral. O pokladu mi vyprávěl i otec,“ popisoval pro deník Aha!.

Podle něj byl onen soused s lopatou a krumpáčem Rumun a tajemství o ukrytém bohatství se měl dozvědět od vdovy po německém vojákovi. „Ta údajně vzpomínala, jak do lesů na konci války jezdily plně naložené auťáky s vojenským doprovodem,“ tvrdí vášnivý hledač pokladů.

„V lese se tam pohybovalo tak 1500 dělníků. Na co by je tam Němci měli, když ne na ukrývání ukradeného židovského majetku?“ míní muž s tím, že by na osudném místě rád kopal. „Jsou tam obrazy. A také jiná umělecká díla,“ věří Bystroň. Prý zná i důvod, proč jsou cennosti ukryté právě ve skále. „Skála udržuje konstantní teplotu,“ vysvětluje. Obrazy by tak nepřišly k úhoně.

Další údajné důkazy pak prý vyčetl z vojenských map. Ty v domě pana Bystroně v Paskově zanechal jeho bývalý obyvatel inženýr Otakar Sitek. „Pátral po tom pokladu. Mapy vám neukážu, aby mi poklad nikdo nevyfoukl. Prodám pozemek, a ty statisíce dám do hledání pokladu. Žádám teď o povolení, brzy začnu kopat,“ rozhodl se. Uvítal by také spolupracovníky, kteří by se s ním do dobrodružného pátrání pustili.

Podle odborníků jsou ovšem šance, že by pan Bystroň mohl něco objevit, mizivé. „O tom, že by se u Budišova nacházel nacistický poklad, jsem zatím neslyšel. Spíš mi to připadá, že se v poslední době objevuje obrovské množství míst, kde měli nacisté něco ukrýt: dokumenty, zlato, umělecké předměty,“ uvedl pro Aha! historik ostravského muzea Roman Bertha. „Neříkám, že se někdy ještě něco nemůže najít, ale absolutní většina těchto informací se nikdy nepotvrdí,“ doplnil.

„Vzhledem k tomu, že neuvádíte žádné relevantní zdroje, o které by se tvrzení hledače opíralo, nelze se k míře pravděpodobnosti nálezu vyjádřit. Jakékoliv hodnocení něčeho, co nebylo nalezeno, by bylo pouhou spekulací,“ okomentovala možnost ukrytého pokladu Petra Batková z ostravského pracoviště Národního památkového ústavu.

Kde naposledy hledali nacistický poklad?

  • Zlatý vlak – byl vloni cílem hledačů pokladů v Polsku. Žádný poklad se však nalézt nepodařilo.
  • Štěchovický poklad – hledá ho už 26 let nadšenec Josef Mužík. Tvrdil, že poklad našel, ale žádný důkaz neukázal.
  • Podzemní továrna Richard – největší továrna z druhé světové války v podzemí na českém území. Žádný poklad uvnitř nebyl. 

 

 

 

Eduard Solnař ( 1. února 2023 08:12 )

Pane oni jako Mužíkovi Vám to nedovolí otevřít víte proč? Proto že se bojí že tam bude archív s jmény kolaborantů a vlastizrádců . Vaší chybou je že jste o tom mluvil.

dzery ( 4. ledna 2017 10:51 )

To ti asi někdo diktuje,nechce se mi věřit že někdo může být takovej no dejme tomu fanatik.

Zobrazit celou diskusi