Nejkontroverznější prvorepubliková herečka a milenka říšského ministra propagandy Josepha Goebbelse (†47) do konce svého života nepřiznala, že si na stavbu luxusní funkcionalistické vily vzala půjčku u banky.

Proto se tato skutečnost ani neobjevila ve velkofilmu Filipa Renče (51), jehož televizní premiéra v neděli na ČT1 přikovala k obrazovkám 1 785 000 diváků!

Vila se začala stavět v roce 1937 a právě z tohoto roku se Blesku podařilo vypátrat exkluzivní dokument. Baarová v něm zplnomocňuje otce Karla Babku, aby „...za mne a mým jménem s Městskou spořitelnou pražskou ujednal hypoteční zápůjčku ve výši 100 000 korun československých s příslušenstvím.

Veškeré podmínky této zápůjčky stanovil, valutu zápůjčky přijal, příjem její stvrdil, čili kvitoval, příslušný dlužní úpis za mne podepsal, za mne mým jménem pro tuto zápůjčku Městské spořitelně pražské do hypotéky dal celý dům,“ píše se v dokumentu nalezeném po 80 letech.

Částka přepočítaná na dnešní peníze by odpovídala milionu korun. Baarová tehdy v Německu prožívala vztah s Goebbelsem. Štěstí ve vile se ale nedočkala.

„Nezažila jsem tam nic hezkého,“ vzpomínala Lída. Do domu, zbudovaného za necelý jeden rok, se nastěhovala až po návratu ze zahraničí v roce 1944. O rok později byla vězněna kvůli údajné kolaboraci.

Její matka při výslechu dostala mrtvici a sestra Zora Janů (†24) spáchala sebevraždu skokem ze střechy vily. V roce 1951 vystěhovali i jejího otce. Herečka se do vily už nikdy nevrátila.

Od roku 1967 vilu vlastnil tehdejší primátor hl. m. Prahy, komunista Ludvík Černý (†83), zrekonstruovat do současné podoby ji ale až po roce 2005 dal současný majitel, podnikatel Tibor Nemeš.

Dědictví s hákovým křížem

Po Baarové toho moc nezbylo. Z věcí, které si její otec z prokletého domu odnesl, se ale zachoval porcelán, který měla herečka z Německa. Jde o talíř značky Rosenthal, který má na spodní straně symbol nacistů. Dodnes je tak němým svědkem toho, co herečce a její rodině přineslo zkázu.

Zaoceánská loď v Dejvicích

Vilu nedaleko stadionu Juliska projektoval architekt Ladislav Žák, jenž navrhoval třeba i dům Martinu Fričovi (†66). Dvoupodlažní budova připomíná tvarem zaoceánskou loď s kulatými okénky na severní straně a zaoblenou přídí, i některé menší pokoje s nízkými stropy působí jako lodní kajuty. Sluneční terasa, z které se vrhla vstříc smrti Lídina sestra Zora, pak připomíná kapitánský můstek.

Fotogalerie
37 fotografií