V květnu 2014 svištěla vzduchem na brněnském Cejlu nejprve lopata, později i samurajský meč. Zatímco obžaloba tvrdí, že mečem měl romský boss ohrožovat Reného Stojku (36), svědci vypovídali, že obojí směřovalo na Tibora L., který se jen bránil.

„Zaútočili jsme na něj s bratrem Renkem. Bráchovi jsem totiž omylem namluvil, že jeho přítelkyně Hana Horváthová čeká s Tiborem L. dítě,“ vypověděl Pavel S. Vzápětí přiznal, že s Horváthovou udržoval intimní poměr sám a v současné době s ní žije.

Jako útočníka popsala Reného S. i Mária B., tehdejší přítelkyně Pavla Stojky. Před policisty ale popsala situaci opačně. „Minimálně jednou jste musela lhát. Jak tomu mám rozumět?“ zajímalo proto soudce Aleše Novotného. „Pravdu říkám nyní,“ odvětila.

Fotogalerie
6 fotografií

Pozoruhodný smysl pro povinnosti měla svědkyně Marie L., jejíž lopatu měl při útoku před přibližně stovkou povzbuzujících Romů použít René S. „Zametala jsem a lopatu jsem si opřela asi o dva metry dál o zeď. Když jsem si ji chtěla pak vzít, už tam nebyla. Konflikt jsem neviděla, měla jsem totiž práci,“ uvedla.

Soudní líčení bude pokračovat 25. ledna čtením výpovědí výše uvedených svědků a zřejmě i vynesením rozsudku. Jeden z přísedících soudců se totiž nemohl úterního jednání kvůli nemoci zúčastnit.

Video
Video se připravuje ...

Tibor L. popisuje napadení na Cejlu v Brně. Cítí se jako oběť, bratry Stojkovými byl podle svých slov napaden on sám. Hynek Zdeněk



Tibor L.
Představitel olašských Romů v Brně známý jako Karika. Nikdy nebyl soudně trestaný, přestože jeho jméno před osmi lety figurovalo v kauze Luhaňské brigády. Tehdy přiznal nákup zbraní i střeliva a před soudem uvedl, že v herně dokáže utratit i půl milionu korun na noc. Jezdí v mercedesech a BMW.