Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Se správnou fotkou na seznamce „zabodujete“ 10x lépe. Jak má vypadat?

  • Autor: ula - 
    14. 1. 2017
    10:30

    Hledáte nového partnera na internetu? Kvalitní fotografie dokáže až desetinásobně zvýšit šanci na seznámení. Rady, jak má vypadat fotografie na přilákání vašeho osudového protějšku, zveřejnil web Sme.sk. Psychologové ovšem varují, že fotografie zkreslují, a měli byste se už předem připravit na to, že neodpovídají skutečnosti.

  • 1.Základní pravidla dobré seznamovací fotky

    Statistiky seznamek potvrzují, že profil s fotografií přitáhne desetkrát víc zájemců než profil bez fotky, uvádí portál Sme.sk. Profil bez fotky nezaujme a navíc působí nedůvěryhodně. Fotografie v seznamce by měla být kvalitní, velká, nerozmazaná. Mezi další chyby, které zájemci o seznámení dělají, patří, že si vyberou fotografii, na které nejsou vidět.

     

    Fotka, kdy jste zahaleni v oparu cigaretového dýmu či jedete ze svahu a máte na hlavě čepici a šátek kolem úst, je sice možná stylová, ale potencionálního partnera to nepřiláká.

    Stejně tak pokud použijete fotku, na které nejste sami, případně je z nich vidět, že jste někoho „odřízli“. To může být kdokoliv, například váš ex. Ani to příliš důvěru nebudí.

    Sluneční brýle a cigaretový opar – s touhle fotografií potencionální protějšek nezaujmete (ilustrační foto). Sluneční brýle a cigaretový opar – s touhle fotografií potencionální protějšek nezaujmete (ilustrační foto). | Profimedia

  • 2.Levá polovina tváře je lepší

    Jak by tedy měla vypadat fotografie, která přiláká pozornost? Pokud ukážete levou polovinu tváře, jsou fotografie vnímány pozitivněji. Levou stranou podle Sme.sk vyjadřujeme emoce. Psycholožka Radana Rovena Štěpánková k tomu uvádí: „Zda jste na fotografii zleva, nebo zprava – to bych příliš nepřeceňovala. Ale nakloněná hlava obecně dává najevo pocit naslouchání a empatie.“

    Sebevědomí muži ženy nelákají (ilustrační foto). Sebevědomí muži ženy nelákají (ilustrační foto). | Profimedia

  • 3.Ženy mají radši stydlivé muže

    Pokud si kladete otázku, zda je lepší se na fotce usmívat, či ne, odpověď není tak jednoduchá. Muži a ženy to vnímají rozdílně. Podle jednoho z výzkumů respondenti hodnotili fotografie vyjadřující štěstí (tedy široký úsměv), sebevědomí (hlava dozadu, vypnutá hruď, ruce v pěst nad hlavou), stydlivost (skloněná hlava, vtažený hrudník) a neutrální výraz.

    Ženy překvapivě považovaly za atraktivnější stydlivé muže a nejméně se jim líbili ti, ze kterých sálalo štěstí. Mužům se naopak líbily šťastné ženy a nejméně ty, které působily stydlivě.


    Psycholožku tyto preference zaujaly. „Znamenalo by to možná, že ženy spokojené sebevědomé muže považují za nebezpečné, že budou příliš hledat další ženy a neposkytnou jim klidný bezpečný domov. Předpokládají, že stydlivější muž se bude více držet jejich sukně a neuteče. A co preference vypovídá o mužích? Že si přejí přitažlivé, vyzývavé ženy, že reagují prvoplánově na vizuální výzvu,“ řekla Štěpánková Blesk.cz.

    Fotografie, co desetinásobně zvýší šanci na seznámení? Víme, jak vypadá! Fotografie, co desetinásobně zvýší šanci na seznámení? Víme, jak vypadá! | Shutterstock

  • 4.Fotografie zkreslují

    Fotografie samozřejmě zkreslují. „Vícekrát jsem od klientů slyšela, že dívka měla na profilu atraktivní fotky, ale že ve skutečnosti tak atraktivní nebyla. Podobně se vyjádřily i ženy, ale ne tak často. Muži pravděpodobně používají reálnější fotografie sebe sama. Vypovídací hodnotě na fotografii vždy bude něco chybět,“ upozornila psycholožka, aby dodala: „Určitě je dobré použít fotku odpovídající realitě, ale některé „normální“ fotky zkreslují zas do negativna, takže doporučuji dodržovat uvedená kritéria seznamek, jsou opodstatněná.“

    Někoho jste z fotografie odřízli? Taky to nepůsobí příliš přitažlivě (ilustrační foto). Někoho jste z fotografie odřízli? Taky to nepůsobí příliš přitažlivě (ilustrační foto). | Profimedia

  • 5.Na schůzce se připravte na zklamání

    Už jste se dohodli na schůzce a znáte se jen z fotografií. „Doporučuji předem si připravit postoj, že i když člověk bude vizuálním zklamáním, na schůzku přišel a projevil zájem se s námi setkat, proto si můžeme 30 až 60 minut společensky popovídat. Obecně je dobré vědět, že na sympatiích přidává i vizuální obeznámenost, tak pokud se vám s člověkem dobře povídá a příjemně se s ním cítíte, dejte šanci sobě i jemu i na dalších schůzkách,“ poradila Rovena Štěpánková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi