Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mrazy dorazily i do Řecka. Na Krétě sněžilo poprvé po 40 letech

Autor: Alexandr Božilov - 
11. ledna 2017
16:40

Mrazivé počasí, které nyní v Evropě panuje, se dostalo i do míst, kde na něco podobného nejsou vůbec zvyklí. Například v Řecku spadly teploty až k minus 17 stupňům. Sníh zasypal některé ostrovy v Egejském moři, první sníh v životě vidělo také mnoho lidí na Krétě.

Nezvykle silné mrazy a přívaly sněhu už několik dnů komplikují život obyvatelům Řecka. Sníh pokryl například Akropoli v Athénách i pláže v Soluni. Právě v druhém největším řeckém městě úplně zkolabovala doprava, a v ohrožení je tak i středeční večerní zápas basketbalové Ligy mistrů mezi domácím Arisem a hosty z Nymburka.

Sníh zasypal také athénskou Akropoli. Sníh zasypal také athénskou Akropoli. | ČTK, EPA, REUTERS

Zatímco na řecké pevnině občas nějaká ta sněhová vločka spadne, na ostrovech v Egejském moři mnoho lidí sníh doposud nezažilo. To už je však minulostí. S přívaly sněhu se museli vypořádat například na Sporadech. Jen na ostrově Skopelos nasněžilo během jediné noci přes půl metru sněhu. Podobně dopadl také Lesbos, kde se pod sněhovou pokrývkou ocitl velký uprchlický tábor, ve kterém momentálně pobývá okolo pěti tisíc migrantů.

Zasněžený uprchlický tábor na řeckém ostrově Lesbos Zasněžený uprchlický tábor na řeckém ostrově Lesbos | ČTK, EPA, REUTERS

Sněží také na Krétě, v některých oblastech po dlouhých 40 letech. Mnohým Čechům dobře známý dovolenkový ostrov pokryla v posledních dnech souvislá vrstva sněhu. Extrémní počasí tam působí značné komplikace. Podle místního serveru Anatolh.com způsobily mrazy obrovské škody pěstitelům oliv a vinné révy. Na náhorní plošině Lasithi, kde pár centimetrů sněhu občas napadne, jsou kvůli kalamitě uzavřené školy. Největší řecký ostrov se prý ale do chaosu nepropadl.

Zasněžená Kréta Zasněžená Kréta | Youtube/Manos Giakoumakis

Organizované to tam mají dobře. Jak začalo chumelit, tak ve vesnicích udělali ‚hlídky‘, které dávají pozor na starší a opuštěné lidi, kterých je tam naprostá většina. Mladí Řekové už beztak skoro všichni žijí v Aténách,“ říká pro Blesk.cz Čech, který v současné době na Krétě pobývá.

nezadat1 ( 11. ledna 2017 17:00 )

Aspoň bůh ví co dělat když v Německu a Bruselu jsou čůůůůůráci.

Zobrazit celou diskusi