Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Přílišná mozková aktivita může způsobit infarkt. Pozor na stres, radí studie

Autor: Alexandr Božilov - 
15. ledna 2017
06:49

Časté stresové situace zvyšují u lidí pravděpodobnost infarktu a jiných srdečních chorob. Prokázala to studie amerických vědců uveřejněná v časopise Lancet. Podle ní mají srdeční choroby přímou souvislost s aktivitou jedné mozkové části.

Výzkumu se zúčastnilo 300 lidí. U 22 sledovaných osob se během čtyřletého výzkumu projevily problémy se srdcem. U těchto lidí byla zároveň zaznamenána nejvyšší aktivita v mozkové části zvané amygdala.

Amygdala je část mozku zodpovědná za tvorbu emocí, jako jsou například strach nebo vztek. Časté stresové situace vyvolávají u lidí nadměrnou aktivitu právě v této mozkové části, což podle vědců vede k nadprodukci bílých krvinek. Tento proces ucpává tepny a v konečném důsledku tak může dojít k infarktu nebo mozkové mrtvici.

Nadměrná aktivita části mozku amygdala způsobuje ucpávání tepen, což může vést až k infarktu. Nadměrná aktivita části mozku amygdala způsobuje ucpávání tepen, což může vést až k infarktu. | Profimedia

„Přepracovanost, nejistota ohledně zaměstnání nebo život v chudobě, to jsou například faktory, které mohou vyústit v chronický stres,“ řekl pro stanici BBC doktor Ilze Bot z Leidenské univerzity v Nizozemsku.

Kouření, přemíra alkoholu i jídla škodí

Specialistka na srdeční choroby Emily Reeveová považuje nově zveřejněnou studii za prospěšnou. „Poznání toho, jak mozek reaguje na stres, a zjištění, že ten proces zvyšuje riziko vzniku srdečních chorob, nám umožní vymyslet nové způsoby, jak se vypořádat s chronickým psychologickým stresem,“ zmínila Reeveová.

Vědci z Harvardovy univerzity, kteří studii vypracovali, však zdůrazňují, že pro definitivní potvrzení těchto mozkových pochodů bude potřeba ještě několika podobných výzkumů. I tak ale určitě není na škodu vyvarovat se stresu stejně jako nadměrného kouření, pití alkoholu či přejídání se, což jsou další faktory, které zvyšují riziko srdečních příhod.

agfor ( 15. ledna 2017 12:15 )

Dobrá rada, ale zkuste se nestresovat, když musíte na úřadech jednat s debi lníma a arogantníma krávama.

ivoadler ( 15. ledna 2017 11:31 )

Tohle vím dávno. Proto to s mozkovou aktivitou nepřeháním.

moiaza ( 15. ledna 2017 09:15 )

Pepsl- jen ti dva? Těch bezmozků by se našla hromada. Mají aspoň jistotu, že ten článek se jich netýká. Také dobré.

Zobrazit celou diskusi