Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Leona šila pleny pro syna, dnes jich prodává tisíce: Podléhají módním trendům

Autor: David Budai - 
15. ledna 2017
06:21

Nechtělo se jí platit desítky korun za látkové pleny, a tak si ušila vlastní. Jenže se jí všechno trochu „vymklo“ z rukou, dnes jich týdně prodává stovky po celém Česku a zaměstnává 14 lidí. „Na začátku byl problém vůbec sehnat plenkovinu na šití,“ říká pro Blesk.cz Leona Moser s tím, že plenky dnes dokonce podléhají módním trendům. Maminky chtějí stylové a barevné pleny, kterými by se mohly chlubit třeba při návštěvě dětského lékaře.

Pro syna chtěla látkové pleny, ale zdály se jí příliš drahé. Chtěla si proto ušít vlastní, jenže sehnat pár metrů plenkoviny se ukázalo jako téměř neřešitelný problém. „Tři měsíce jsem obvolávala různé firmy, jestli by mi neprodaly plenkovinu. Ale nikdo nechtěl, bylo to skoro podpultové zboží,“ vzpomíná v rozhovoru pro Blesk.cz Leona Moser.

Nakonec se jí podařilo přesvědčit jednoho ředitele, jenže ten měl podmínku: buď 300 metrů, nebo nic. „Vzala jsem všechno a zavolal mamce a řekla jí, že toho je trochu více,“ říká Leona. Měla štěstí, že její maminka se živila jak švadlena, takže neměla s šitím problém. „Našila plenky Lukáškovi a já to nějak dál neřešila. Ale jednoho dne se mamka naštvala a dovezla krabice se všemi ušitými plenkami k nám,“ vypráví Leona.

„Plenky visely všude“

Najednou měla plný dům plenek a nevěděla co s nimi. Zkusila je proto prodávat přes různé bazary na internetu. A zájem maminek velmi rychle předčil její očekávání. „Ze začátku to nebyly nijak zázračné výdělky, ale ta plenkovina se začala točit. A tak jsem objednávala další a další. Z našeho domu se stalo skladiště plínek. Visely všude,“ vzpomíná s úsměvem. Každé ráno běžela k počítači a radovala se z každé nové objednávky.

Dnes má pětatřicetiletá Leona firmu, která zaměstnává 14 lidí a dalších pět si najímá na spolupráci. Týdne její švadleny ušijí 500 a 600 plenek a vedle toho celou řadu dalších výrobků. Brzy totiž přestaly stačit barevné pleny a „namlsané“ maminky chtěly více. Nabídka se tak rozšířila o různé dečky, přikrývky, polštáře nebo třeba koše na hračky.

Leona se pustila do podnikání. Na začátku prodávala pár plenek, dnes zaměstnává 14 lidí. Leona se pustila do podnikání. Na začátku prodávala pár plenek, dnes zaměstnává 14 lidí. | Archiv Leony Moser

„Maminek, které u svých dětí trvají výhradně na látkových plenách, je velmi málo. Chtějí spíše designové plenky. A mají neuvěřitelné požadavky třeba ohledně barev,“ říká Leona s tím, že si maminky vybírají i podle toho, co zrovna „letí“. „Podléhá to různým módním trendům. Kupují plínky, aby je měly barevně vyladěné s pokojíčky nebo aby to vypadalo pěkně třeba při návštěvě lékaře,“ popisuje.

Radost i předvánoční krize

Na své práci si Leona cení hlavně svobody a kreativity. „Můžu si dělat, co chci. A hlavně mě to baví, což je skvělé. Když maminkám odpovídám na zprávy, tak se usmívám,“ říká Leona, přestože má její podnikání i stinné stránky. Má nedostatek času na přátele, objevují se konflikty ve vztahu a občas má tolik práce, že se nemůže vyspat. „Ale to je život,“ říká s tím, že by svou práci rozhodně neměnila. A to ani přesto, že občas přináší velmi stresující momenty

„Největší krizi jsem měla v období předminulých Vánoc, kdy byly spousty objednávek, ale chyběly mi švadleny, které by nové plenky ušily. Ale stopnout to nešlo, byla by to cesta do pekla,“ vzpomíná Leona. Nakonec problémy zvládla, stejně jako řadu dalších, které podnikání přináší. Před časem třeba řešila odchod své účetní, jindy ji zase do potíží dostane zpoždění objednaných látek.

Žen, které se jako Leona vrhají do podnikání, je rok od roku více. Jen v roce 2015 přibylo v Česku 7223 nových podnikatelek, zatímco nových podnikatelů-mužů bylo jen 609, cože je 12krát méně. Zatímco počet mužů v podnikání od roku 2011 víceméně stagnuje, v případě žen je to přesně naopak. Dnes je jich 707 tisíc, dalších 934 tisíc jich má živnostenské oprávnění.

Jak se u Leony šijí pleny? Podívejte se v galerii:

fionora ( 23. února 2018 15:45 )

idiote.

tgbg ( 15. ledna 2017 15:36 )

Poslala už nějaké pleny na Hrad Zemanovi???

zednik ( 15. ledna 2017 14:31 )

Co je to zas za nadpis? Leona žádné pleny nešila. Šila je její matka. Když toho měla dost hodila to Leoně na hlavu. Leona pak našla švadleny.

naidkavopruz ( 15. ledna 2017 13:22 )

ti co choděj do hospody by taky potřebovali pleny,např:ganzanie

europa ( 15. ledna 2017 07:17 )

Myslíš toto, co šišlá a furt spí?

Zobrazit celou diskusi