Asi nejtvrdší jsou vlci. „Ti, ačkoliv mají možnost se ukrýt, jsou i během těch největších mrazů venku, leží stulení k sobě,“ prozradila mluvčí ZOO Praha Jana Myslivečková.

Obecně u šelem je podle ZOO Praha známé, že mívají krásnou zimní srst. Velice často prý ale dokáže návštěvníky překvapit pohled na velbloudy dvouhrbé, kteří jsou v zimních měsících obrostlí velmi hustou zimní srstí.

Tučňáky nechali doma

Naopak tučňáci Humboldtovi se během současných mrazů nacházejí mimo venkovní prostory. „Tito tučňáci žijí na pobřeží Jižní Ameriky, tedy ne v oblasti stálého ledu a sněhu, jak mají někteří s tučňáky spojeno,“ vysvětlila Myslivečková.

Velbloudi dvouhrbí mají v zimě hustou srst.
Autor: Martin Přibyl

V ZOO Praha se dál venku bez problémů pohybují hlavně další zvířata ze severských oblastí, kterým mráz není cizí. Jsou to například lední medvědi, sobi, losi, bizoni nebo zubři. Na vzduchu najdete například také lamy nebo klokany – jejich přítomnost na sněhu návštěvníky také velice často překvapí.

„Řada dalších druhů chodí ven na omezenou dobu, nejčastěji kolem poledne. Patří mezi ně například sloni, kde i vzhledem ke slůňatům hlídáme stav počasí a situaci ve výběhu přísněji než dříve,“ uvedla mluvčí.

Nejtvrdší v ZOO Praha jsou vůči zimě vlci.
Autor: Tomáš Vrbenský

V zimě klidnější procházka

Pokud budou mít návštěvníci dost procházky na mrazu, mohou se podívat za ostatními zvířaty do tepla vytápěných pavilonů. „Zima vám nebude rozhodně ani v Indonéské džungli nebo v Pavilonu goril, kde na vás čeká gorilí rodina s nejmenším přírůstkem, několikaměsíčním samečkem Ajabu,“ dodala Jana Myslivečková.

Podle ZOO Praha bývá také v zimních měsících v areálu větší klid. Vycházku do mrazivé krajiny cizokrajných zvířat proto mohou ocenit lidé, kteří rádi objevují nové věci bez hluku a početných skupin ostatních návštěvníků.

Podívejte se, jak si zvířata v Zoo Praha užívají zimu a mráz:

Fotogalerie
17 fotografií