Pro dokonalou regeneraci by se správná kvalitní matrace měla dokonale přizpůsobit tvaru těla a poskytnout oporu přesně tam, kde ji potřebujete. Regenerace páteře a buněk je pro správné fungování našeho těla zásadní. Pokud zvolíte kvalitní matraci a správnou tuhost, tak Vám matrace dokáže zkrátit nutnou dobu spánku, odstranit problémy s nespavostí, zmírnit bolesti zad a krční páteře.

Naopak nízká kvalita spánku se projeví během dne. Nedostatek kvalitního spánku se nedá dohnat, nebo se vyspat do zásoby. V případě, že nemáte dostatek spánku, můžou se objevit zdravotní problémy, přibírání na váze, projevy rychlejšího stárnutí a chybí celková motivace k aktivitám způsobená únavou.

Spánek je pro náš život velmi důležitý a na matraci strávíme 1/3 našeho života, je tedy důležité, abychom ji strávili na kvalitní matraci, která bude nejenom pohodlná, ale která hlavně přispěje ke kvalitě spánku.

Co je tedy důležité při výběru nové matrace?

Vybrat si kvalitní matraci není jednoduché, na trhu je dnes široká nabídka, bohužel u matrace se nedá vybírat podle designu, nebo ceny, důležitější jsou jiné parametry. Jaké jsou tedy důležité parametry?

1. Tvárnost a opora páteře

Zdravotní matrace je taková matrace, která svojí tvárností dokáže doslova obtéct tvar našeho těla, díky tomu je naše tělo podepřené, páteř je v přirozené poloze a může dojít k regeneraci páteře a svalů během spánku. Materiál, z něhož je matrace vyrobena, by měl být dokonale tvárný a pružný, aby se přizpůsobila matrace vašemu tělu a ne vy matraci.

2. Prodyšnost

Kvalitu spánku ovlivní také pocity, které na matraci máme, pokud se budeme v noci přehřívat a přehnaně potit, tak to nepříznivě ovlivní kvalitu spánku. Matrace by tedy měla být vyrobena z prodyšných materiálů, mezi které samozřejmě patří studená pěna, latex, nebo paměťová pěna. Jednotlivé vrstvy by měli být spojeny bez použitých lepidel a ke zvýšení prodyšnosti pomůže i děrování jednotlivých vrstev.

Které materiály naopak prodyšné nejsou? PUR pěna (molitan), který má i celou řadu jiných obchodních názvů, RE recyklovaná pojená pěna, kokos a hlavně spousta lepidla, kterým jsou jednotlivé vrstvy spojeny, zásadně snižují prodyšnost a odvod vlhkosti z matrace.

Autor: Postelia

3. Životnost

Matrace by měla být vyrobena z odolných materiálů, aby vydržela každodenní zatěžování váhou uživatele. Pokud zvolíte méně kvalitní matraci, dostaví se brzo efekt proležení, který má za následek, že už materiál přestane mít zpětnou oporu a matrace přestává být funkční. Únava materiálu nemusí být na první pohled patrná, ale ztráta funkce tvárnosti a opory má za následek zdravotní problémy a nízkou kvalitu spánku. Životnost ovlivňuje především druh použitého materiálu a u pěnových matrací je to objemová hmotnost (udávaná v kilogramech na metr krychlový), platí, že čím má pěna více kg/m3, tím má delší životnost. 

4. Hygiena

Každá matrace by měla být ve snímatelném potahu, nejlépe s možností vyprání na 60°C, při této teplotě umírají roztoči. Pro alergiky jsou v nabídce potahy s účinnou ochranou proti roztočům Greenfirst, obsahující přírodní esence, které účinně ničí roztoče. Potah tedy hygienicky udržet umíme, ale s jádrem je to složitější. Jako kompletní ochranu proti prachu, roztočům, bakteriím, plísním a vlhkosti dokonale poslouží voděodolný matracový chránič s hyper-prodyšnou membránou, který prodlouží životnost matrace, která je dokonale hygienicky chráněna po celou dobu svojí životnosti.

Autor: Postelia

5. Komfort

Na matraci nemusíme jen přežít noc, ale také si můžeme užít hýčkání komfortu paměťové pěny, která nás umí dokonale obtvarovat a dodá pocit dokonalého požitku a luxusu. Regenerace, relax a odpočinek je po celém dni odměnou pro celé tělo a páteř. Při výběru byste měli dbát na to, aby vám matrace vyhovovala, každý člověk je tak trochu originál a proto máme rozdílné požadavky na tuhost a tvárnost. Věnujme proto dostatek času výběru nové matrace a rozhodně si matraci před zakoupením pořádně vyzkoušejme.

6. Zdravotní nezávadnost

Vzhledem k tomu, že v posteli strávíme třetinu života, je velmi důležitá zdravotní nezávadnost použitých materiálů. Proto by měli být materiály certifikované, zdravotně nezávadné a nejlépe bez použití lepidel. Výrobce by měl u každé matrace uvádět, jaké certifikace pěna má, z jakých materiálů je přesně vyrobena a jaké mají použité materiály gramáže. 

Pokud vám dosluhuje stará matrace a chystáte se koupit novou, svěřte se do rukou odborníků, kteří jsou schopni na základě polohy, v které nejčastěji spíte, doporučit matrace, které by vám měli vyhovovat. Výběr konkrétní matrace ale nechte na svém pocitu, v matraci se především musíte cítit dobře, jde přeci o matraci, kterou ve svém životě využijeme, protože spát se musí a je jenom na vás, v které matraci se rozhodnete trávit třetinu vašeho života.

Autor: Postelia

Nabídku matrací, lamelové rošty a postele naleznete na našich stránkách www.spime.cz , nebo navštivte některou z našich prodejen v Praze, Táboře, Plzni, nebo Brně, kde se vám budeme rádi věnovat a pomůžeme vám vybrat tu správnou matraci i pro vás.  

Fotogalerie
3 fotografie