Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Johanna (29) trpí alergií na manžela! Kvůli vzácné nemoci s ním nemůže vůbec být

Johanna je alergická na svého manžela.
Johanna je alergická na svého manžela.  (Autor: archiv rodiny)
Autor: lm - 
17. ledna 2017
20:17

Johanna Watkins (29) z americké Minnesoty sice svého manžela Scotta bezmezně miluje, ale zároveň ho nemůže vystát. Žena totiž trpí vzácnou alergií, kvůli které s ním nemůže být ani delší dobu v místnosti.

Devětadvacetiletá Američanka Johanna Watkins trpí vážnou formou poruchy aktivace žírných buněk (tzv. MCAS), která u ní způsobuje silné alergické reakce na vše kolem. Bohužel je jedním z alergenů i tělesný pach jejího muže Scotta, kterého jinak naprosto miluje. Pár spolu nemůže být ani delší dobu v jedné místnosti, Johanna tak žije sama v podkroví s utěsněnými okny a dveřmi a čističkou vzduchu. Alergickou reakci má totiž i z cigaretového kouře z venku či závanu z pizzerie, která je u nich v ulici. Její tělo totiž toleruje jen patnáct různých druhů potravin včetně koření. Už rok tak jí pouze dvě různá jídla, které se z tohoto seznamu dají vytvořit.

Pár se bral v roce 2013, kdy žena ještě žila normálním životem. Johanna pracovala jako učitelka a ráda se svým partnerem chodila na pěší túry. Občas trpěla vyrážkami, migrénami a trávicími potížemi, ale po svatbě se vše začalo zhoršovat. „Všimli jsme si, že jen co Scott přišel (do místnosti), začalo mi být hůř a hůř. Mé normální denní symptomy se zhoršovaly,“ vysvětlila BBC Johanna s tím, že jednou po příchodu partnera domů málem upadla do anafylaktického šoku.

Od té doby se jejich životní poměry doma drasticky změnily. „Předtím jsem měla reakci při setkání s rodiči a dalšími mnoha lidmi, ale když se to stalo u Scotta, bylo to pro mě strašné,“ uvedla s tím, že obvyklé léky na MCAS na ní vůbec nefungují. Lékaři na Johanně zkouší také různé léčby, ale bohužel rovněž bez úspěchu.

„Jsme si naprosto oddaní a budeme čekat tak dlouho, dokud nebude vynalezen nějaký lék,“ prohlásil rozhodně Scott.

Zobrazit celou diskusi