Registr řidičů v Praze se nachází v sousedství obří budovy Kongresového centra nedaleko stanice metra Vyšehrad v Nuslích. Úřední doba je každý všední den od 7 do 19 hodin, pouze v pátek se končí už v 11:00.

Pozor na otevírací dobu!

Pokud zrovna doma nemáte fotografii vhodnou pro použití na oficiální doklady, nemá smysl na tento úřad jezdit brzy ráno nebo v podvečer po práci. Zdejší fotograf má totiž rozdílnou provozní dobu, otevřeno je tu každý všední den od 8 do 17 hodin, v pátek se končí zrovna tak v 11 hodin dopoledne

„Přijela jsem na registr v 7 hodin ráno, abych byla brzy v práci, a musela jsem počkat na fotografa do osmi,“ řekla redakci Blesk.cz nazlobená Petra T. Stejná situace se může opakovat, pokud na evidenci řidičů přicestujete po práci po 17. hodině. Bez fotografie nevyřídíte nic.

Potřebujete fotku? Tu jich máte šest

K žádosti o nový řidičský průkaz je potřeba jedné fotografie, kterou lze použít pro účely tvorby nových dokladů. Zdejší fotograf vám ovšem udělá fotografií rovnou šest za 125 korun. Zbylých pět samozřejmě můžete upotřebit později, nicméně jen jednu udělat nelze.

Na registru řidičů v Praze vám fotograf pořídí nejméně šest snímků. Má jinou provozní dobu než úřad.
Autor: Martina Neckářová

Na jiných úřadech přitom obyvatele při žádosti například o občanský průkaz nebo pas vyfotí přímo na místě a snímek v elektronické podobě úředníci použijí přímo na daný průkaz. Tuto službu byste zde hledali marně.

„Povinnost předkládat fotografii při žádosti o řidičský průkaz vyplývá ze zákona. Pokud si žadatel o průkaz nepřinese svou vlastní fotografii nebo se nestihl vyfotit, má možnost využít fotografa na místě. Tento fotograf je soukromým podnikatelem a magistrát mu nemůže nařizovat jeho otevírací dobu či počet vydaných fotografií,“ vysvětlil redakci Blesk.cz tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Dle reakce magistrátu, který je provozovatelem registru řidičů, se nechystá žádná změna v nastoleném systému. Jelikož fotograf je externí, je jedinou obranou z hlediska úspory času i financí mít doma připravenou jednu „pasovou“ fotografii pro případ, že budete v Praze potřebovat zařídit nový řidičský průkaz.