Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kraj platí romské domovníky: Pečují o pořádek i sousedské vztahy

Autor: Daniela Soukalová - 
19. ledna 2017
05:01

Odklízení sněhu, udržování pořádku okolo domu a popelnic nebo dohled nad dobrými sousedskými vztahy – tohle vše zajišťuje ve vybraných romských osadách takzvaný domovník. Na tuto pozici jsou vybíráni Romové, kteří v lokalitě bydlí a působí zároveň i jako prostředníci mezi romskou komunitou a ostatními občany. Ve Zlínském kraji jejich činnost podporuje i vedení kraje.

Částkou 800 tisíc korun podpoří Zlínský kraj sedm domovníků v pěti romských lokalitách. Po jednom bude v Holešově, Bystřici pod Hostýnem, Kroměříži a Uherském Brodě a ve Valašském Meziříčí budou opět fungovat tři. Jejich měsíční výdělek se rovná minimální mzdě, která pro tento rok činní 11 tisíc korun.

„Na pozici domovníků jsou zaměstnáni romští občané, působící zároveň jako prostředníci mezi Romy a ostatními občany. Kladně tuto činnost hodnotí i níže uvedená města, neboť je prospěšná jak Romům, tak obyvatelům daného území. Mimo jiné i zvyšuje zaměstnanost u romské populace,“ uvedla radní Zlínského kraje pro sociální oblast Michaela Blahová.

Kraj romské domovníky z rozpočtu podporuje pět let

Zavedení domovníka v domě může pomoci řešit nejen konflikty v bydlení a podpořit dobré sousedství, ale i zvýšit bezpečí a zajistit pravidelnou údržbu a drobné opravy. „V podobě domovníka, který pochází přímo z komunity, může také přispět k zplnomocňování členů této komunity a převzetí zodpovědnosti za kvalitu života a stav lokality právě tím, že tyto členy aktivně zapojí,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí Agentury pro sociální začleňování Lucie Nemešová.

Koordinaci činnosti romských domovníků má ve Zlínském kraji už sedm let na starost nezisková organizace ARGO, Společnost dobré vůle Zlín. Z rozpočtu je pak kraj podporoval od roku 2012 částkou 400 tisíc korun, kterou od minulého roku zdvojnásobil. V loňském roce působili ve Zlíně, Kroměříži, Holešově, Uherské Brodě, Bystřici pod Hostýnem a Valašském Meziříčí.

„Mimo Holešova se jedná o lokality, kde bydlí převážná většina obyvatel neromských. Nicméně v těchto lokalitách se pořádek neudržuje a to vyvolává nevoli okolních obyvatel. Domovnictví má situaci pomoci zklidnit a vést obyvatele těchto lokalit k udržování pořádku a čistoty,“ uvádí Argo na svých webových stránkách.

Institut domovníka je rozšířený po celé republice

Institut domovníka je v různých podobách relativně rozšířený po celé České republice. Ministerstvo vnitra například podporuje zavádění takzvaných domovníků-preventistů. „Vedle toho se setkáváme i s domovníky-správci nebo komunitními domovníky, které si platí města a obce samy nebo jim na ně mohou přispět úřady práce. Jsou i lidé, kteří se této činnosti věnují bez nároku na odměnu,“ upřesnila Nemešová.

Sama agentura se v městech a obcích, kde působí, na zavádění domovníků podílí. Například v Kadani funguje od roku 2013. „Podpora zavádění a rozvoje komunitní sociální práce, o které se konceptem domovnictví z velké části opírá, je navíc jedním z opatření vládního Akčního plánu Strategie boje proti sociálnímu vyloučení,“ uzavřela Nemešová.

S nepřizpůsobivými Romy ve Vsetíně si před více než deseti lety poradil i nynější hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek: