Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zabijaček v Česku ubývá: Poražených prasat je o půlku méně než před 10 lety

Autor: bru/ČTK - 
18. ledna 2017
15:58

Domácích zabijaček prasat dlouhodobě ubývá. Jitrnice, ovar či tlačenku z vlastnoručně vykrmeného „pašíka“ si dopřeje rok od roku stále méně lidí. Podle odhadu ministerstva zemědělství bylo loni v Česku na domácích zabijačkách poraženo 100.000 prasat, o rok dříve šlo o 110.000 kusů. ČTK to dnes sdělila mluvčí resortu Markéta Ježková. Před desetiletím bylo při domácích zabijačkách poraženo 190.000 prasat.

„V roce 2016 bylo odhadnuto 100.000 kusů domácích porážek prasat, což má představovat 11.127 tun živé hmotnosti s průměrnou porážkovou váhou 111,3 kg,“ uvedla Ježková. Podíl prasat poražených mimo jatka by se tak měl pohybovat na úrovni 4,3 procenta z celkem poražených prasat.

Podělit se o jitrnice? To může být problém

Ačkoliv se před časem mluvilo o zákazu tradičních zabijaček, veřejné zabíjení prasete před celou vesnicí je zakázané již zhruba 50 let. „Zvíře má být poraženo šetrně a v souladu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání a tento akt by neměl být žádným ‚divadlem‘,“ sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Domácí porážky, které se provedou v hospodářství chovatele, však možné jsou. Ale jitrnici a další masné výrobky můžou podle platné legislativy zkonzumovat jen členové domácnosti.

Vláda již loni předložila zákonodárcům novelu veterinárního zákona. Kromě jiného podle dřívějších slov ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) měla „legalizovat“ domácí zabijačky, aby si výslužku mohly odnést i osoby blízké hospodáři. Novela ale zatím nevstoupila v platnost.

Veřejné zabijačkové hody jsou tak zatím možné jen v případě, že bylo prase poražené na jatkách, kde ho zkontrolují veterináři. „Až poté může být maso uvolněno ke spotřebě pro veřejnost. Po splnění těchto podmínek a navíc za předpokladu, že jsou během přípravy produktů dodrženy veškeré hygienické požadavky, je možné zabíjačkové pochoutky hostům nabídnout,“ dodává Pejchal. Pokud podnikatel porazí zvíře mimo schválená jatka, může dostat pokutu až do milionu korun, u fyzických osob jde maximálně o 10.000 korun.

Omráčit, vykrvit, zpracovat

Správný chovatel podle mluvčího Komory veterinárních lékařů ČR Josefa Dubna ví, že smrt je vyvrcholením péče o zvíře, kterou mu věnoval během výkrmu. „Usmrcení by nemělo způsobovat zvířeti žádný stres. Má být provedeno co nejrychleji. A u nás ta praxe je taková, že pašík musí být omráčen, následně vykrven, ale ne každý chovatel je toho schopen,“ vysvětlil ČTK Duben. Většinou si chovatelé objednají řezníka. Ten navíc ví, jak neznehodnotit maso a pochoutky špatným zacházením. „Kdo by začínal, tak by nikdy neměl tuto činnost dělat na základě četby literatury, ale měl by vyhledat odborníka,“ dodal Duben.

Například podle ředitele Českého svazu zpracovatelů masa Jana Katiny je ale dlouhodobě v ČR řezníků nedostatek, obdobně jako u jiných technických profesí.

Veterináři loni před porážkou a po porážce na jatkách prohlédli 2,46 milionu kusů prasat, o rok dříve šlo o 2,81 milionu kusů.

mrazkova@tiscali.cz ( 6. prosince 2018 23:36 )

No jo, hlavně že se dneska všichni kupují maso z velkochovů, ale že by přiložili ruku k dílu, to ne. My prasata chováme už léta a určitě s tím nikdy nepřestaneme. Hlavně se zakládáme na tom, aby byla dobře krmená, protože právě od toho se odvíjí jejich zdraví a tím pádem i kvalita masa. Nejvíc jim zatím vyhovuje značka Energys, tak kdybyste potřebovali, můžete mrknout na nabídku: https://www.energyshobby.cz/krmiva-pro-prasata/

lahny ( 18. ledna 2017 18:46 )

pro Hunt A myslíš, že to bylo v celé republice?Oni byly v některých JZD i slušní lidé. V JZD se kradlo nejvíce po r.1950, v osmdesátých letech to už bylo docela jiné družstvo.A já píšu o družstvech z let 1975 - 89, kdy jsem se přistěhoval do této vesnice kde bylo družstvo.Jako vesničani jsme nemuseli kupovat brambory na uskladnění v krámě, ale mohli jsme si přímo nasbírat na poli za vyorávačem ( samosběr, to samé jako v dnešní době s jahodami). Ale to nic nemění na věci, že dříve bylo v každém druhém baráku na vesnici prase na vykrmení. A pokud mluvíš o kradení, tak v dnešní době se krade víc než dřív.Ve vesnici o pár km dál si rybáři v sedmdesátých letech postavili rybník.Za komunistů ani jednou vykradený.V tomto režimu již třikrát vypuštěný a ryby ukradené.A to za komunistů bylo stavidlo podepřené jen kůlem, v dnešní době zamčené na zámek, pak zavařené a stejně rybník vypuštěný.

Hunt ( 18. ledna 2017 17:49 )

lahny:Co to meleš za pííčoviny?Za komunistů se z JZD na venkově kradlo všechno,od zemědělských plodin,až po různé stavební materiály,černé jízdy nákl.aut i průmyslová hnojiva.Mnozí "jezedáci" se ještě chlubili,že z nakradených družstevních prostředků postavili pro svoje děti pěkné vily!

Hunt ( 18. ledna 2017 17:42 )

Sakryš,toho Zemana jste také mohli vyfotit lépe.Leží tam ožralý,jako čuně!

lahny ( 18. ledna 2017 17:10 )

Za komunistů bylo v každé vesnici JZD a jejich zaměstnanci dostávali v rámci vyrovnání výplat oproti kovoprůmyslu naturálie, čili 3 q pšenice a 7 q brambor ( uvádím co bylo v naší vesnici, každé družstvo či státní statek měly jiné podmínky).A protože v naší vesnici každá druhá rodina byla v družstvu a když tam byli dva z rodiny, tak měli dostatek krmení pro své prase ( zabíjeli i dvě prasata ročně).A naše družstvo vytvořilo i podmínky pro zabíjení, aby lidi nemuseli zabíjet doma ( místnost zvaná zabijárna..veškeré stroje a kotle na zabíjačku při zaplacení 50 kčs za den a byla v tom elektřina i topení na celou zabíjačku).Čili konfort aby lidi nemuseli mít nepořádek doma. Tento režim zlikvidoval družstva,čili i to všechno co měli lidi k dispozici, takže po vesnici jsou dvě, tři prasata a to se ještě soukromníci musí bát aby jim to prase nikdo neukrad( což se za dob kapitalismu již několikrát stalo...je zajímavé za komunistů masa nedostatek a nekradlo se zvířectvo, dnes pulty přetékají masem a zvířectvo se krade). Když se zeptám mladých, proč si nevykrmí prase, tak jejich jediná odpověď je, že si chtějí užívat mládí a ne sedět doma u zvířat, raději budou chodit o víkendech do práce a na to maso si vydělají.

Zobrazit celou diskusi