Malešický Bytový dům zrekonstruovala městská část Praha 10. „Není obvyklé, že by městská část podporovala veřejnou jídelnu, jsme v tomto ohledu docela výjimkou, a to nejen na pražské poměry. Myslíme si ale, že podpora města jeho obyvatelům má spočívat právě ve zkvalitňování života ve městě a jeho služeb. Věřím, že nejen senioři, ale mnoho lidí napříč všemi věkovými skupinami tuto službu uvítá,“ dodal Ondřej Počarovský (TOP 09).

V nové jídelně, která se nachází v prvním patře bytového domu a má bezbariérový přístup, se na oběd může zastavit kdokoli. Cena jednoho hlavního jídla se pohybuje kolem 60 korun, každý den jsou v nabídce minimálně čtyři teplá jídla, dále polévka, ale i zákusky, saláty a sortiment nápojů.

Nenabízejí tu ale jen obědy, zajít sem můžete i na snídani. Otevřeno mají každý všední den.

Dětská herna či jídelna. Další bude knihovna

Jídelna prošla také zhruba měsíčním zkušebním provozem, kdy denně vydala na osmdesát obědů. V budoucnu se počítá s tím, že by počet strávníků mohl být až trojnásobný.

Provoz zajišťuje příspěvková organizace města Školní jídelna Praha 10. Ta spolupracuje s vlastní nutriční terapeutkou a výživovým poradcem, kteří kontrolují a sestavují jídelní lístky. A to zejména pro školní stravování a klienty se jiným stravovacím režimem.

„Chceme, aby se Bytový dům Malešice stal kulturním i společenským centrem nejen pro jeho obyvatele, ale i pro lidi z okolí. Proto plánujeme postupně rozšiřovat jeho služby – zatím zde funguje dětská herna, otevřeli jsme jídelnu, letos by mělo následovat i rodinné centrum nebo pobočka knihovny,“ dodal radní Počarovský.

Podívejte se, jak nová jídelna vypadá:

Fotogalerie
5 fotografií