Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Nemůžeme lézt lidem do bytu.“ Pravice napadla u soudu zákon o ochraně ovzduší

Autor: ČTK, pet - 
20. ledna 2017
13:10

Poslanci TOP 09 a ODS v pátek u Ústavního soudu napadli loni schválenou novelu zákona o ochraně ovzduší, podle které mohou úřady kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích. TOP 09 o tom informovala v tiskové zprávě. Podle pravicové opozice odporuje ústavě fakt, že úřady mohou ke kontrolám přímo v domácnostech přistoupit bez předchozího rozhodnutí soudu.

Mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková v pátek potvrdila doručení návrhu prostřednictvím datové schránky. V pondělí soud přidělí návrhu spisovou značku a podle rozvrhu práce také stanoví soudce zpravodaje, který se bude případu věnovat. O výsledném nálezu pak bude diskutovat a hlasovat plénum, tedy všech 15 soudců.

Novela prošla Sněmovnou loni v září. Pravicová opozice už tehdy avizovala, že se kvůli nové úřední pravomoci, spojené i s možností ukládat pokuty, na Ústavní soud obrátí. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v září řekl, že věří tomu, že novela před soudem obstojí. Považuje ji za vyváženou.

Porušení zákona o nedotknutelnosti obydlí

Pravice u soudu namítá, že zákon porušuje ústavní právo na nedotknutelnost obydlí. „Nepodceňujeme ani ochranu zdraví, ani ochranu životního prostředí. Není ale možné zneužívat tyto úctyhodné motivy ke snižování ochrany lidských práv a svobod,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Čím topíte? Úředníci budou moci díky novele zákona o ovzduší kontrolovat kotle. Čím topíte? Úředníci budou moci díky novele zákona o ovzduší kontrolovat kotle. | Blesk / David Malík

Kontrola kotle v domácnosti je podle novely až krajním řešením. Prověrka by mohla přijít, pokud se důvodné podezření na porušení zákona objeví opakovaně. Úředníci budou muset majitele písemně vyzvat, aby zjednal nápravu, a informovat ho, co v opačném případě může nastat.

Stát musí vědět, čím topíte

Návrh na zrušení části zákona podle tiskové zprávy TOP 09 argumentuje tím, že domovní prohlídka je možná pouze na příkaz soudce a pro účely trestního řízení. Omezit zákonem tuto svobodu lze jen v případě, že se obydlí využívá i k podnikání. Novela ale připouští kontroly i v rodinných domech, tvrdí 41 poslanců podepsaných pod návrhem. „Stát chce vědět nejen to, co mají lidé v kuchyni, ale přímo v kamnech. A vláda k tomu dala možnost,“ uvedl poslanec TOP 09 Martin Plíšek.

Čím topíte? Úředníci budou moci díky novele zákona o ovzduší kontrolovat kotle. Čím topíte? Úředníci budou moci díky novele zákona o ovzduší kontrolovat kotle. | Blesk / David Malík

Nové znění zákona o ochraně ovzduší je účinné od začátku letošního roku. Z krajské ankety ČTK ze závěru loňského roku vyplynulo, že plošné kontroly radnice neplánují. Tam, kde je velké znečištění, například v Moravskoslezském kraji, chtěli úředníci do problémových míst vyrazit už v lednu, jinde spíše plánovali počkat na podněty od občanů.

zednik ( 21. ledna 2017 12:41 )

Uniká ti to, že ten exekutor musí mít příkaz soudu. Na kontrolu kolte nikoliv, stačí udání nebo prostá závist souseda.

zednik ( 21. ledna 2017 12:38 )

Jde o princip. Zákon je jasné porušení domovní svobody. Žádný úředník si nemůže stanovit, že pokud ho někdo na vyzvání nevpustí do svého soukromí , tak zaplatí pokutu. Pokud tohle prolomí, je jasné, že bude následovat řetězec dalších různých kontrol (šmírování občanů). Kdykoliv kdokoliv budou moci pod různýma záminkama chodit do domácnosti. Zatím se to týká domů s kotli. Zatím. Brzy pak budou úřednici (prakticky anonymní a někdy i trestaní občané)chodit i do bytů.

gabreta ( 20. ledna 2017 18:19 )

Pokud je na to zákon, tak ti do baráku polezou. To si piš. A počítej s tím, že pokud jim to neumožníš, zaplatíš takovej flastr, že příště půjdou kontrolovat svůj barák a ne tvůj. O to se už exekutoři postarají!!

panda82 ( 20. ledna 2017 15:57 )

no to je zas výmysl, kontrola nad kontrolou, v tom pravice zaboduje, topím tím co je levné, na víc nemám a nikdo mi ani do sklepa nepoleze

agfor ( 20. ledna 2017 14:25 )

To si nedovolili za své vlády ani komouši. Úředníky i případné exekutory vypráskám bičem, a když to nepůjde, přibude pár úřednických zdechlin.

Zobrazit celou diskusi