Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lavinu přežily i dvě děti. Z hotelu v Itálii vyprostili osm lidí

Autor: ČTK, bk - 
20. ledna 2017
14:45

Pod lavinou, která po sérii zemětřesení spadla ve středu na horský hotel ve střední Itálii, našli osm živých lidí. A všichni už byli vyproštěni. Informovala o tom v pátek agentura ANSA, podle níž jsou všichni v dobrém stavu a mezi přeživšími jsou dvě malé děti. Jeden ze záchranářů řekl, že doufá, že se najdou další živí. V hotelu bylo přes 30 osob.

Nejprve záchranáři lokalizovali skupinu šesti lidí a později další dvě osoby. Jako první se ven dostala žena se synem. Bezprostředně po vytažení žena nemluvila, ale záchranáři později uvedli, že se jí zřejmě podařilo rozdělat oheň a dostat se k jídlu.

Marco Bini z policejního záchranářského oddílu řekl, že zachráněné děti jsou malé děti a je jim pět nebo šest let. Skupina se podle něj našla v hotelové kuchyni. Záchranáři na místě pracují od čtvrtečního rána a lidé pod lavinou přežili přes 40 hodin.

Vrtulníky přilétly z nedalekého přímořského města Pescara, přivezly do postižené lokality lékaře, přikrývky a záchranný materiál. První kontakt se podařilo navázat v 11 hodin českého času a pak následovalo několik dalších. Záchranáři s sebou mají psy, kteří pomáhají s hledáním.

Na místě je 135 záchranářů a také odborníci na laviny, kteří zjišťují bezpečnost terénu, v němž se pracuje. „Je to složitá a nebezpečná záchranná operace,“ sdělila mluvčí civilní obrany Titti Postiglioneová. Na místě pracuje také armáda, která uvolňuje silnici k hotelu.

Záchranáři: Doufáme, že přeživších bude víc

Už předtím se uvádělo, že v budově, která měla několik pater, mohly zůstat vzduchové kapsy, v nichž se lidé zachránili. Záchranáři tvrdí, že v takových podmínkách lze přežít dva i tři dny. „Doufáme, že stropy se zřítily jen částečně a že pod nimi mohli zůstat živí lidé,“ sdělil záchranář Lorenzo Gagliardi televizi SKY TG24.

V hotelu bylo podle předchozích informací přes 30 osob. Zatím byla nalezena těla dvou mrtvých a o dalších dvou obětech záchranáři vědí, ale zatím je nevyprostili.

Hotel Rigopiano je v provincii Pescara, která je součástí středoitalské oblasti Abruzzo. Hotel je ve vzdálenosti asi 45 kilometrů od pobřežního města Pescara. Záchranáři tragédii hotelu Rigopiano označují za nešťastný souběh zemětřesení a laviny.

Centrum středečního zemětřesení bylo devadesát kilometrů severovýchodně od Říma. Největší škody byly hlášeny z provincií L'Aquila a Teramo nacházejících se v oblasti pohoří Gran Sasso, kde otřesy uvolnily několik lavin. Otřesy lidé pocítili i v Římě a Florencii.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi