Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tornáda pustoší USA: Jen o víkendu jich udeřilo 16, zabila nejméně 11 lidí

Autor: jer, ČTK - 
22. ledna 2017
17:05

Nejméně 11 lidí v neděli zahynulo v americkém státě Georgia při tornádu. Podle televize ABC tam bylo také zraněno více než 20 osob. Z jihu USA bylo o víkendu hlášeno 16 tornád, z nich 11 v Georgii. V Mississippi v sobotu zahynuli čtyři lidé.

Meteorologická služba oznámila, že jedna z bouří udeřila v Georgii ve čtyři hodiny ráno u okresu Cook. Z okresu Brooks u hranice s Floridou úřady nahlásily dva mrtvé, v okrese Cook je pět obětí, další pak v okrese Berrien. V částech Georgie úřady vydaly varování před bouří v sobotu večer, na severu státu panují obavy z bleskových povodní.

Státem Mississippi se tornádo prohnalo v noci na sobotu rychlostí 218 kilometrů za hodinu. Zničilo mnoho budov, zporáželo stožáry s elektrickým vedením a převracelo auta. Řada lidí zůstala uvězněná v troskách svých domů.

Varování vydala v neděli pro několik oblastí také Florida. Agentura pro mimořádné události vydala seznam nejvhodnějších a nejméně vhodných míst pro úkryt před živlem. Nejvhodnější je uchýlit se do sklepa nebo do místnosti uvnitř domu, pod schodiště nebo do přízemí. Nejméně vhodné jsou prostory kolem oken, dveří a obvodových stěn.

Agentura také upozornila na nebezpečí bleskových povodní. Podle ní rychle tekoucí voda do výšky 15 centimetrů dokáže člověku podrazit nohy, voda vysoká 60 centimetrů může odnést automobil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi