Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čechy zabila lavina na značené trase. Šéf horské služby: U nás by se to nestalo

Autor: val - 
22. ledna 2017
19:51

Na českých horách nehrozí, že by lavina postihla turisticky značené stezky, jako se to v neděli stalo osudným dvojici Čechů v Rakousku. Pro Blesk.cz to řekl náčelník horské služby v Jeseníkách Michal Klimeš. Dodal, že se mohlo jednat o souhru náhod v jinak bezpečném místě, ale nelze prý vyloučit také to, že čtveřice Čechů na sněžnicích, která se do míst vypravila, situaci podcenila.

„Alpy jsou něco jiného než hory v České republice. Myslím si, že v Alpách je určitě takových míst hodně, kde turistické značky vedou přes lavinové dráhy. Přece jen jsou tam jiné podmínky, než máme u nás. U nás nic takového nehrozí, protože všechny lavinové katastry, které jsou sledované, leží mimo turisticky značené cesty,“ řekl Klimeš Blesk.cz s tím, že ale přesně nezná místo, kde k neštěstí došlo.

Lavina zavalila čtveřici Čechů v neděli v horském středisku Wildgerlostal u Krimmlu v rakouském Salcbursku. Údajně se utrhla vlastní silou ve výšce asi 1700 metrů. Podle českého ministerstva zahraničí se turisté pohybovali po vyznačené trase na sněžnicích. Situaci zkomplikovalo, že údajně neměli u sebe nouzové vybavení na hory. Jen dva z nich se dokázali ze sněhu včas dostat.

„Myslím si, že to není ojedinělý případ, stát se to samozřejmě může. Druhá věc je, že nemuselo jít o místo, kde spadla lavina už někdy v minulosti,“ dodal Klimeš s tím, že mohlo jít o tragickou souhru mnoha okolností. „Mohla to být věc, která se tam třeba sto let nestala, a dneska to spadlo,“ řekl.

Tomu by nasvědčoval i fakt, že s sebou čtveřice neměla nouzové vybavení. „Anebo to byli lidi, kteří podcenili nebezpečí. Je pravda, že v Alpách se do volného terénu vydávat bez základního vybavení asi není úplně správné,“ uzavřel Klimeš.

Kam na lyže v Rakousku?

Na lyže do Rakouska: Kde jsou nejlepší sjezdovky? A kolik stojí skipasy? 

Rakousko je rájem pro rodiny s dětmi: Kam na lyže s dětmi? Jedině do Rakouska!

buban ( 22. ledna 2017 21:18 )

Pleskoni, Salcbursko-co a kde to je?

Zobrazit celou diskusi