Lidé během tříhodinového večera nejdříve debatovali u stolů mezi sebou, aby se více poznali. V další části se představilo pět hostů, kteří žijí v různorodých partnerských vztazích.

Z pětice byli dva zástupci ideje monogamního svazku. Ovšem během vyprávění a reakcí na dotazy vyplynulo, že řečník Tomáš by nejraději vztah otevřel. Jenže protože se jeho partnerce tohle nezamlouvalo, rozhodl se žít monogamně, aby o ni nepřišel.

Diskuze u stolů
Autor: Eva Fornálová

Druhým zástupcem monogamního pojetí vztahu byla již vdaná Alžběta. Přestože ji rodina od manželství odrazovala, zamilovanost a také křesťanství byly důvodem, proč si svého manžela vzala. Na diskuzní večer ho ale raději nevzala.

„Chtěla jsem mít tu svobodu toho, co říkám. Požádala jsem ho, aby zůstal doma,“ vysvětlovala a v lidech tak zanechala jistou známku hořkosti, že člověk se v monogamním svazku necítí sám sebou.

„Sex, jako pářicí rituál, nemá nic společného s láskou. Lásky jsme schopni i bez pářicí ritualizace,“ vysvětloval svůj pohled Vráťa, který žije v druhém manželství v otevřeném vztahu. Poukazoval na to, že člověk není tvor monogamní. Kdyby ano, nevystřídá za život několik partnerů.

Sériová monogamie

„Jsme jen sériově monogamní. Zničíme tak první vztah, abychom mohli započít nový. Je třeba se dívat na věci pragmaticky, jak to evoluce zařídila,“ poukazoval na to, proč jsou lidé nešťastní v monogamních vztazích, které nefungují, protože jdeme proti své přirozenosti.

V závěru večera se mohli jednotlivě lidé řečníků doptat na jejich osobní životy. „Poslední roky se motám v myšlence otevřených vztahů, protože vidím, že nikde monogamní nefungují. A tohle mě jen utvrdilo, že otevřené vztahy nemusí být něco špatného, naopak,“ zhodnotila večer Tereza.

Podívejte se na fotky z debaty:

Fotogalerie
17 fotografií