Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dítě nezalehla, ale schválně udusila: Soud poslal matku vražedkyni na 16 let do vězení

Dítě nezalehla, ale schválně udusila: Soud poslal matku vražedkyni na 16 let do vězení.
Dítě nezalehla, ale schválně udusila: Soud poslal matku vražedkyni na 16 let do vězení.  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: ČTK - 
27. ledna 2017
10:59

16 let vězení – to je trest pro matku z přerovské ubytovny za vraždu novorozence. Podle soudu se její dítě v posteli neudusilo nešťastnou náhodou, jak tvrdila obžalovaná. Loni soud ženu osvobodil, vrchní soud mu ale případ vrátil a nařídil znovu vyslechnout znalce. Experti tentokrát možnost náhodného udušení dítěte po usnutí matky prakticky vyloučili. Ženě už v minulosti zemřely obdobným způsobem další dvě děti.

Tragédie se odehrála v říjnu 2014 na přerovské ubytovně. Podle obžaloby žena chlapce udusila. Nezaměstnaná čtyřnásobná matka, jejíž zbývající jedno dítě žije u otce, však tvrdí, že chlapec zemřel ve chvíli, kdy usnula při kojení a nechtíc ho zalehla. Zanedbala tak prý jeho péči. Původně ale kriminalistům řekla, že šlo o syndrom náhlého úmrtí. Stíhána byla nejprve za usmrcení z nedbalosti, kriminalisté její čin později překvalifikovali na vraždu, za což jí hrozilo 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Krajský soud na základně pokynu vrchního soudu musel znovu vyslechnout znalce z oboru soudního lékařství, kteří mluvili o způsobu usmrcení dítěte. Znalci v pátek u soudu sice připustili, že dítě mohlo teoreticky zemřít způsobem, o kterém hovořila matka. Upozornili ale, že se s takovým případem za svoji dlouholetou praxi nesetkali. Mrtvé dítě z přerovské ubytovny nemělo na těle otlaky, které jsou pro zalehnutí typické. Podle soudu byly dýchací cesty dítěte uzavřeny blíže nezjištěným způsobem.

U soudu loni v listopadu vypovídal druh obžalované ženy, který na ubytovnu v Přerově dorazil ráno krátce po úmrtí novorozence. Obžalovanou prý zahlédl i s mrtvým dítětem na chodbě. „Byla ubrečená, nešťastná a klepala se jako malá,“ řekl muž. Podle pracovnice ubytovny k ní ráno přiběhla obžalovaná a sdělila jí, že dítě nedýchá a neví proč. „Plakala a říkala, ať ho zachráním,“ uvedla pracovnice, která přivolala záchrannou službu a s lékařkou po telefonu konzultovala způsob první pomoci. Novorozenec ale zemřel a jeho matka poté prý zkolabovala.

Žalobkyně pro matku původně požadovala 16 let vězení, protože se podle ní podařilo vytvořit ucelený řetězec důkazů, že žena dítě udusila záměrně. Soud však ženu loni v červnu osvobodil s tím, že nebyly předloženy jednoznačné důkazy, že se dítě v pokoji ubytovny udusilo její vinou. Znalec tehdy u soudu navíc připustil verzi, podle které dítě zemřelo nešťastnou náhodou poté, co obžalovaná žena při kojení usnula a novorozence zalehla. Proti loňskému rozsudku se k vrchnímu soudu odvolala státní zástupkyně.

Ženě podobným způsobem zemřeli v minulosti už dva chlapci. První v roce 2009 na Slovensku, druhý v roce 2011 v Přerově. Obžalovaná je matkou také šestileté dcery, která žije u svého otce. Za předchozí smrt dětí stíhaná nebyla. Kriminalisté se při vyšetřování posledního případu zabývali i předchozími úmrtími, ale podařilo se jim prokázat násilnou smrt jen ve třetím případě.

vosavopruz ( 13. února 2017 17:45 )

kdo je horší ona nebo jednorukej Ota?

hejpockej ( 28. ledna 2017 04:54 )

o tom, ze existuji babyboxy vi kazdy. Tyhle psychopatce ale evidentne delalo dobre bezbranny decka zabijet, nez je dat k adopci, a po kazdy vrazde jeste ztropila srdcervouci divadlo. Mela by dostat dozivoti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání