Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejste šťastní? Můžete si za to sami! Naučte se dělat věci jinak

  • 1. února 2017 | 06:00

    Dosažení nějakého super velkého cíle nemusí nutně znamenat, že budete neskonale šťastní. Spousta lidí touží po dalších úspěších a tenhle návyk je velmi frustrující. Žít sám se sebou v pohodě, být spokojený a úspěšný – to vyžaduje mnohem víc. Následujících devět znaků chování je charakteristických pro šťastné a úspěšné lidi.

  • 1. Jsou vášniví

    ...
    Autor: Shutterstock

    Vášniví a zapálení pro věc ve všem, co dělají. Ať už to je zájem o šimpanze v Tanzanii, brouky, stonožky nebo výtvarné umění, je to jedno. Skutečně úspěšní a šťastní lidé nemají „jen“ spoustu zájmů, ale hlavně pro ně mají vášeň, která je žene dopředu.

  • 2. Plavou proti proudu

    ...
    Autor: Shutterstock

    I to je důvod, proč jsou úspěšní a šťastní lidé tak trošku jiní než ti druzí. Chcete-li být jako ni, musíte následovat své vášně, touhy a sny – a taky hodnoty. Bez ohledu na to, kolik to bude stát (i kdyby vás to mělo stát místo nebo pohodlí). Myslíte si, že Bill Gates by byl úspěšný, kdyby se držel zpátky a nešel tak trochu proti všem? Ano, musíte být ochotní riskovat a být tak trochu "nenormální".

     

  • 3. Dokončí vždy to, co začnou

    Pozor na to, jak dlouho u počítače sedíte.
    Autor: Shutterstock.com

    Víte, kolik je mezi námi talentovaných lidí, kteří mají velký potenciál, ale nedosáhnou ničeho, protože prostě nic nedokončí? Žijí jen slovy, ne činy. Mít skvělý nápad ještě nic neznamená, když ho nedotáhnete do konce. Většina úspěšných a spokojených lidí své nápady dokončila, přestože přišly komplikace a rutina. Oni prostě vědí, že vize zůstane vizí, když nebude realizována.

  • 4. Jejich zdraví je jejich priorita

    ...
    Autor: Shutterstock

    Možná všude kolem čtete, že manažeři a ředitelé pracují dvacet hodin denně a skoro nespí. Ovšem ti nejúspěšnější a nejspokojenější vědí, že bez dobrého zdraví skončí špatně. Proto jsou pro ně nezbytné takové věci, jako jsou spánková hygiena, pravidelný relax a boj se stresem. Jedině tak neskončí se syndromem vyhoření.

  • 5. Nezabývají se prkotinami a maličkostmi

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jakmile začnete zaměřovat pozornost jiným směrem, než máte, ovlivníte tím i svůj emocionální stav. Když se budete fixovat na problémy, budete vytvářet negativní emoce a stres a problémy budou ještě větší. Úspěšní lidé se zaměřují na opatření, která lépe zvládnou jejich situaci, která jsou účinná, vytvářejí pozitivní emoce a zvyšují výkonnost. Skutečně úspěšní lidé vědí, že nejúčinnější je zaměřit se na řešení, nikoli plácání se v maličkostech.

     

  • 6. Jsou odolní

    ...
    Autor: Shutterstock

    Chcete-li být úspěšní a šťastní v dlouhodobém horizontu, musíte se naučit dělat i chyby a občas vypadat jako idiot, abyste to ale zkusili znova a jinak. Bez mrknutí oka. V nedávné studii na College of William and Mary výzkumníci z rozhovorů s více než 800 podnikateli zjistili, že ti nejúspěšnější z nich neměli problém při představě selhání a bylo jim jedno, co si budou ostatní myslet. Jinými slovy – chyby či selhání tito lidé považovali za nezbytný krok v procesu dosahování dalších cílů.

  • 7. Dokážou ocenit druhé

    Rozzuřený šéf
    Autor: scom, archiv Blesku

    Ti, kteří neustále kritizují své podřízené nebo kolegy, nikdy nebudou stoprocentně úspěšní a spokojení. Svou hodnotu dokazují kritikou druhých, což svědčí o jejich malé sebeúctě. Zdravě sebevědomí lidé dokážou pochválit i druhé, bez obav, že by je to snad mohlo nějak poškodit. Dokážou ocenit nové a jiné nápady, které mohou vést k úspěchu.

  • 8. Žijí mimo „krabici“

    Bolí vás záda při sezení u stolu?
    Autor: Shutterstock.com

    Opravdu úspěšní lidé se nebojí vyjít ven a prezentovat své nápady. Nežijí ve vakuu ani za sklem, nepotřebují pohodlí svých židlí a stolů, za které se budou schovávat. Investují veškerou svou energii do toho, aby posílili své přesvědčení.

     

  • 9. Mají otevřenou mysl

    ...
    Autor: Shutterstock

    Úspěšní lidé se stýkají se spoustou lidí, ale aby byli úspěšní, nemohou celý čas strávit tím, že s nimi budou jen nesouhlasit a budou trvat na svých vlastních názorech. Úspěšní a šťastní lidé uznávají, že každý jiný názor poskytuje příležitost k růstu. Jsou empatičtí a dokážou se vžít do jiné osoby. A právě empatie z nich dělá to, co jsou.

     

     

     

     

     

     

     

Autor: aši
Klíčová slova:  láska a vztahy, úspěch, štěstí, empatie
Diskuse ke článku
.