Když před nedávnem dvojice nadšenců oznámila, že v polském městě Walbrzych (Valbřich, dříve německý Waldenburg) našla ztracený nacistický vlak plný zlata, vyvolala celosvětový rozruch. Že by tu někde mohl být, přitom místní tuší už léta a nikoho to nepřekvapilo. Je to městská legenda, která se tu předává už po desetiletí. Stejně jako Jantarová komnata, která se tu prý také skrývá. S krajem totiž měli nacisté velké plány a navíc je poddolovaný stovkami kilometrů chodeb. Najdete tu přírodní jeskyně, současné a historické doly i tajné továrny a laboratoře z druhé světové války. Ty nejzajímavější jsme navštívili.

Zámek Książ

Nádherný zámek Książ (čti Kšonž, dříve Fürstenstein) se nachází v těsné blízkosti Wałbrzychu jen zhruba 20 kilometrů od hranic. Majestátní sídlo na skalnatém ostrohu přitom osud těžce zkoušel. A to především ve 20. století.

Poslední majitele, knížete Hochberga a jeho choť Daisy poddaní milovali. Ne ale nacisté, kterým se zámek natolik zalíbil, že tu Himmler chtěl vybudovat sídlo pro Adolfa Hitlera. A protože Daisy byla Britka a její synové sloužili v britské a polské armádě, zkonfiskovali jedné z nejbohatších rodin tehdejší Evropy zámek pro účely hlavního sídla říše. Právě zde měla být instalována i proslulá Jantarová komnata ukradená z Ruska.

Za pomoci zajatců z místního koncentračního tábora se jim ve skále pod zámkem podařilo vybudovat téměř kilometrovou síť podzemních chodeb a bunkrů, kam se dostanete i v rámci prohlídkového okruhu na zámku. Bude vám ale muset stačit jen jedno patro nacistického komplexu. Zbytek je nepřístupný a smí tam jen zástupci Polské akademie věd, kteří zde provádí seismologická měření.

Zámek Ksiaz leží na skalnatém ostrohu nad údolím. Za války tu mělo být Hitlerovo sídlo.
Autor: Adam Jaroš - archiv autora

Podzemní město Osówka

Podzemní město Osówka je jedním z nejtajemnějších míst novodobé historie. V rámci projektu Riese tu totiž desetitisíce vězňů z koncentračního tábora Gross Rosen vyhloubilo několik kilometrů podzemních chodeb obřích rozměrů. Dodnes se neví, jestli to měl být bunkr pro nacistické pohlaváry, laboratoře či továrna na zbraně.

Projekt byl tak tajný, že se konce války nedožili pamětníci ani nedochovaly žádné dokumenty. Současné prohlídkové trasy vedou jen po malé části chodeb. Některé, dosud neobjevené, by prý mohly komplex propojovat i se zámkem Książ či dalšími komplexy v Sovích Horách. Těch v rámci projektu Riese vzniklo celkem sedm a tři z nich jsou přístupné veřejnosti. Vedle Osówky ještě Wlodarz (přes 3 km podzemních chodeb) a Rzeczka (0,5 km chodeb).

V Osówce si můžete vybrat hned z několika druhů tras, z nichž ty nejtěžší jsou vyloženě adrenalinové. Kromě projížďky po zatopených částech podzemí se vydáte i stezkou po hladině, kde vás od pádu do studené podzemní vody bude chránit jen vlastní obratnost při chůzi po prknech zavěšených nad hladinou.

Tajemné chodby se několikrát kříží a jejich ohromnost nedá fantazii spát.
Autor: Adam Jaroš - archiv autora

Medvědí jeskyně

Jaskinia Niedźwiedzia poblíž obce Kletno je perfektním cílem pro milovníky přírody a historie. Najdete tu totiž hned několik zajímavostí. Především kostry jeskynních zvířat, které se tu našly. Největší z nich, jeskynní medvěd dal místu jméno, ale našli se tu i jeskynní lvi, hyeny nebo vlci. Na prohlídkové trase uvidíte i překrásnou krápníkovou výzdobu, kostru jeskynního medvíděte, které uvízlo ve skalní puklině nebo zajímavost v podobě netopýra zkamenělého v krápníku.

Místo medvědů, lvů a hyen se tu dnes prohání jen netopýři, průvodci a turisté.
Autor: Adam Jaroš - archiv autora

Zlatý důl

Návštěvu starého zlatého dolu (Kopalnia Złota) ve městečku Złoty Stok si užijí malí i velcí. Nabízí se tu hned několik podzemních tras opuštěným dolem, který se využíval už ve středověku. Čeká vás tu projížďka důlním vláčkem, uvidíte výstavu zlatých cihel nebo podzemní vodopád a budete si moci vyzkoušet i ražbu mincí.

Perfektním zážitkem je i park středověkých technologií, kde si ve vesničce připomínající skanzen můžete vyzkoušet, jak se dolovalo jen s pomocí dřevěných strojů. A můžete si narýžovat i vlastní zlatinky (bohužel jen z kočičího zlata). Součástí je i strašidelná podzemní chodba do katovny, která dá díky řadě atrakcí zabrat i dospělým.

Takhle vypadá 16 tun zlata, tedy vše, co se tu za celou historii dolu vytěžilo. Daleko více (120 tisíc tun) se tu vytěžilo arseniku, kterým byl prý tráven už samotný Napoleon.
Autor: Adam Jaroš - archiv autora

Pevnost Klodsko

Dominantou Klodska není jen vyhlášená tržnice, ale především obrovská pevnost shlížející na město a okolí z hory uprostřed města. Je to nejzachovalejší obranný systém své doby v celé Evropě. Z bastionu přitom kromě parádní vyhlídky na město snadno vidíte i 20 km vzdálené Orlické hory.

Prohlédnout si můžete velkou část pevnosti včetně propracované sítě minérských chodeb. Tady ale pozor na hlavu. Vojáci v 17. a 18. století byli menšího vzrůstu a v chodbách, které vedly několik stovek metrů za hradby, je opravdu těsno. Vytváří ale působivý labyrint, kde mohli obránci útočící vojska nepozorovaně podminovat nebo na ně útočit ze skrytých střílen.

Fotogalerie
43 fotografií