Rozloučení s Karikou (romská přezdívka Lakatoše) bylo velmi emotivní. Nejen ženy, ale i muži hlasitě lkali a doslova bojovali mezi sebou o co nejlepší místo u jeho rakve. „Někteří byli natolik rozdivočení, že nám přitom rozbili katafalk," poukázaly na silné emoce některých pohřebních hostů pracovnice domu smutku, v němž se obřad konal.

Romskou legendou už za života

Lakatoš dostal na cestu do posmrtného života předměty, které ho obklopovaly na pozemské pouti. Do rakve tak putoval alkohol, peníze, zlato, cigarety a mobily. „Stal se pro nás už za svého života legendou a skutečným bossem. Ty věci bude potřebovat na své další pouti," vysvětlila romský zvyk jedna z Lakatošových příbuzných.

Po romském způsobu loučení se zesnulým se obřadu ujal římsko-katolický farář. Na jeho mši ale bylo zvědavých jen pár pozůstalých. Všichni nejbližší příbuzní vyšli před dům smutku, kde se obřad konal a čekali, až pracovníci pohřební služby vynesou rakev ven. „To není náš zvyk, loučíme se po svém," vysvětlili Romové.

K hrobu, kde Tibor Lakatoš spočinul vedle své matky, se vydala už jen asi stovka nejbližších příbuzných. Zněl čardáš i smutné romské písně. Mnozí z přítomných přitom hlasitě lkali a vyvolávali Karikovo jméno.

Z Brna se přijely rozloučit dvě stovky Romů

Na obřad přijelo přibližně dvě sta Romů převážně z Brna, kteří se s Lakatošem loučili už i před jeho brněnským domem. „S bráchou se přijeli rozloučit olašští Romové z osmi států a celé České republiky,“ řekl Blesku bratr Tibora Lakatoše Rastislav Lučanský, předseda Asociace společenství Romů České republiky.

Na pohřeb dohlížela asi desítka policistů. „Přijali jsme raději bezpečnostní opatření, protože jsme měli nahlášeno, že může přijet až pět set Romů," vysvětlila starostka Chynoran Mária Lachkovičová.

Olašský spor definitivně končí. Zemřel hlavní aktér

Mocný olašský boss a milionář Tibor Lakatoš se stal hlavním aktérem soudního procesu plného zvratů. V roce 2014 na ulici Cejl v tzv. brněnském Bronxu zaútočil na jiného olašského Roma šavlí.

Do hromadné rvačky se tehdy zapojilo sto aktérů, které krotila policejní zásahovka. Důvodem střetu byla pomluva, že je Lakatoš otcem nenarozeného dítěte družky jeho odpůrce.

Padla obžaloba z pokusu o vraždu, byť to Lakatoš vehementně odmítal. Když se celý případ přesunul před Krajský soud v Brně, došlo k šokujícímu obratu. Napadený Rom se veřejně omluvil a uvedl, že mocného bosse obvinil neprávem. 

Rozsudek, podle všeho osvobozující, si Lakatoš ale už nevyslechne. V úterý nečekaně zemřel. Jak zjistil Blesk, soud vyčká na úřední potvrzení smrti obžalovaného a proces zastaví. Satisfakce se Tibor Lakatoš dočkal alespoň u svých. Olašský soud šiřitele údajných pomluv z romské komunity vyobcoval.

Video
Video se připravuje ...

Tibor Lakatoš popisuje napadení na Cejlu v Brně. Cítí se jako oběť, bratry Stojkovými byl podle svých slov napaden on sám. Hynek Zdeněk